Annons

Nya regler för studiestöd inget för veliga


Studiesociala kommittén väntas inom kort föreslå en förändring av studiemedelssystemet för att öka genomströmningen inom universitet och högskolor. Daniel Fredriksson, vice ordförande med ansvar för utbildningsfrågor på kåren, menar att någon kommer att få betala ett högt pris om förslaget går igenom. De enskilda studenterna, samhället i stort eller båda två.

På kåren råder en spänd stämning då det ena förslaget efter det andra, som hotar att ödelägga studenternas framtid, fullkomligt haglar mellan skrivborden. För Daniel Fredriksson är det bråda tider, men han lyckas peta in ett möte med Ergo för att ondgöra sig över det senaste läckta förslaget i ordningen. Tiden man får ta studiemedel förkortas från sex till fyra år, med möjlighet till förlängning.
- Det här med högre utbildning, en fråga om jobb eller bildning, är en ganska central fråga just nu. De föreslagna förändringarna i studiemedelssystemet syftar till att öka genomströmningen, men det blir samtidigt svårare att byta inriktning på studierna. Du har ett val, men du får inte välja fel Lite så är det. Utbildning ses inte i tillräckligt hög grad som något som ska gynna individen. Samtidigt förstår jag att den måste vara samhällsekonomiskt effektivt också, på något sätt, men jag tror att det är lätt att man glömmer bort att utbildning som en transformativ process har ett värde i sig.

Daniel Fredriksson är väl medveten om det tudelade svärdet, att samtidigt som utbildning ska vara utvecklande för individen ska det också helst leda till arbete, och i slutändan vara till vinst för samhället. Han är dock mycket kritisk till förslaget om att korta tiden man får ta studiemedel för att öka genomströmningen inom universitet och högskolor.
- Det finns ganska uppenbara risker med det här förslaget. Man måste välja inriktning tidigt, och man får inte välja fel. Detta kommer att leda till att de som är osäkra redan från början och har en dålig ekonomi avstår från att läsa och vi får en ökad snedrekrytering igen. Snarare än att man kommer att börja och avsluta sina studier tidigare, tror jag att man kommer att vänta ännu längre innan man börjar studera, för att vara riktigt säker på att man fattat rätt beslut. Jag förstår inte varför man försöker öka genomströmningen på det här sättet, det är sannolikt bättre att människor har möjlighet att ändra felaktiga val än att bidra till en mängd personliga tragedier - varför skulle det vara mindre lönsamt att ha folk som trivs?
Ergo har sökt men inte lyckats nå studiesociala kommitténs ordförande Roger Tiefensee för en kommentar.

Den studiesociala utredningen går mot sitt slut och det ena förslaget efter det andra läcker ut i förtid. Här redovisas de läckta förslagen kortfattat.
• Studiemedlet ska ges för fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare två, om tre av de fyra första åren ingått i ett och samma utbildningsprogram. I vissa särskilda fall ska det gå att ansöka om dispens för tre extra år istället för två.
• Studiemedlet ska höjas med 300-400 kronor i månaden.
• Fribeloppet ska höjas från 102 500 kronor till 130 000 kronor om året.

Sveriges förenade studentkårer kom, tillsammans med TCO och Tria, nyligen ut med sin rapport Studenter om den studiesociala utredningen. Efter att ha tagit del av svaren i undersökningen kunde upphovsmakarna se fyra åtgärder som de viktigaste förbättringarna (om studenterna får säga sitt):
• Höj studiemedlet med minst 900 kronor i månaden.
• Underlätta för studenter som blir sjuka genom att korta karenstiden, möjliggöra deltidssjukskrivning och genom att förbättra informationen som går ut till studenterna.
• Förbättra situationen för studenter med barn genom att säkerställa en föräldrapenning som det går att leva på.
• Återinför möjligheten till a-kassa för studenter.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…