Annons
Annons
I spegelsalen hålls en mängd olika pass, dagen till ära var det pilates som gällde.
Foto: Hanna Strandberg

Campus 1477 slår upp portarna


Den 23 januari invigdes Studenthälsans nya träningsanläggning i kvarteret Blåsenhus, men redan den 11:e öppnades portarna för första gången.

Klockan är kvart i sju på morgonen. Kvarteret ligger tyst, inbäddat i snö. Det är fortfarande mörkt ute och kylan är påtaglig. Genom de stora fönstren på Studenthälsans nya anläggning Campus 1477 Blåsenhus anas ett antal halvnakna män som hänger i linor från taket. De kunde ha varit människor och det skulle ha varit skrämmande – men männen i knästrumpor och bollhattar är gjorda av plast. Det första man möts av när man träder in genom dörrarna är dessa figurer som svävar ovanför huvudet, strax därefter noterar man boulderväggen på vänster sida om receptionen. En trappa upp finns gymmet, spinningsalen och ljusrummet. Rakt fram sträcker sig en lång korridor med dörrar mot andra träningsutrymmen. Här finns förutom en stor gympasal även en mindre spegelsal och det är dit de få morgonpigga studenterna är på väg.
Klockan sju är det nämligen dags för det allra första passet. Pilates. Det känns passande med en mjukstart såhär i början av januari och en av dem som hittat hit är Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholm. Studenthälsans chef Annika Hilborn är också på plats, men lämnar själva gympandet till driftchefen och instruktören Kristina Bodin, som ska leda passet. Hon har en bakgrund som sjukgymnast och har lång erfarenhet som instruktör, de senaste åren hos Studenthälsan, där hon tränat sedan studietiden i Uppsala för 17 år sedan.
Liksom ute är belysningen i spegelsalen dämpad och temperaturen låg. Kristina Bodin berättar att pilates fokuserar på bålen och de djupa magmuskler man sällan når med annan träning.
– Pilates är perfekt som morgonträning. I Storbritannien används träningsformen mycket i rehabilitering och friskvård och man är på väg att upptäcka de positiva effekterna även här.
När klockan är strax över sju drar hon igång passet. De morgonpigga besökarna har lagt sig på varsin matta på parkettgolvet. Med lugna rörelser stretchar de igång sina morgontrötta kroppar till låg musik och instruktioner om att rulla upp kota för kota, och sedan ned igen, kota för kota. Tempot är långsamt och rörelserna utförs till stor del sittandes eller halvliggandes på de små mattorna. Tiden förflyter under det att himlen ljusnar utanför och Kristina Bodin går runt i salen och ser till att alla utför rörelserna på rätt sätt. Hon justerar ställningar och flyttar på ett ben här och ett ben där.
– Tänk dig att du har en tusenlapp mellan skinkorna och en isbit under magen. Knip med rumpan och upp med magen

Snart har timmen gått och det är dags för avrundning. Inte en svettdroppe så långt ögat kan se. Alla verkar nöjda. Trots att pilates inte gör att man får upp flåset är det ändå bra för hjärtat. Något Kristina Bodin verkar noga med.
– Jag har jobbat en hel del med sjukgymnastik och har studerat idrottsmedicin. En av mina funktioner som driftchef är att förmedla den kunskap jag har om kroppen till de övriga instruktörerna. Det är vanligt på universitetsanknutna träningsanläggningar att man har någon med medicinsk bakgrund. På Studenthälsans anläggningar jobbar vi för att få fram bredden så att alla kan hitta en träningsform som passar dem. Det är en hälsoinvestering inför framtiden helt enkelt
Den nya träningsanläggningen ersätter Svettis som slog igen i december och Stallet byter namn till Science Park. Det har länge varit på tal att lägga ned Svettis, då anläggningen började bli till åren, både vad gällde lokalerna och utbudet. Studenthälsan har under en tid dragits med ett stort underskott och man kände att det var dags att erbjuda studenterna ett alternativ som bättre svarade mot deras önskemål.
– Studenter idag vill ha moderna, fräscha lokaler och träningsformer. Det har inte gjort saken bättre att media rapporterat om nedläggningen av Svettis under året som gått. Många har trott att anläggningen redan varit nedlagd när de läst om det i tidningen, trots att verksamheten pågått som vanligt, säger Annika Hilborn.
Namnbytet är ett led i nystarten. Enligt Kristin Lilieqvist, student och ledamot i Studenthälsans styrelse, ville man ha ett namn som på ett bättre sätt beskrev verksamheten – Studenthälsan associerades alltför mycket med sjukvård. Dessutom ville man ha en universitetskänsla i namnet; ett campus fungerar som en mötesplats för studenter och årtalet 1477 markerar att campuset är knutet till Uppsala universitet. På så sätt hoppas man att namnet kommer att vara mer konkurrenskraftigt. Nytt för i år är bland annat kettlebells, en form av funktionell träning där man använder vikter, aerotone och ass’n abs. Den nya anläggningen är utrustad med ett ljusrum dit man kan gå för att få en dos dagsljus i vintermörkret.
– Många har det tyngre med studierna under vinterhalvåret och då kan ljusrummet vara till hjälp. Det finns åtta till tio platser och tanken är att man ska sitta en timme åt gången i rummet. Ögonen ska vara öppna under tiden så det går bra att sitta och plugga, förklarar Annika Hilborn.

Campus 1477 är ensamma i staden om att erbjuda klättring. På Blåsenhus finns en bouldervägg och på Science Park en mer avancerad variant, där man behöver säkerhetslinor och utbildning för att få klättra. Annars är det utbudet av bollsporter man trycker hårdast på. Det senaste inslaget är Lexercise, en blandning av lek och träning, där man kan ägna sig åt bland annat spökboll och kramkull. Bakom idén står Kristin Lilieqvist och Sandra Nilsson, även hon student och styrelseledamot. I parken utanför finns en damm och stora gräsytor, där man kan umgås och spela boll. Det kommer också att finnas ett trådlöst nätverk så att man kan sitta utomhus med sin dator.
– Universitetet behövde bygga nytt och idrottslärarutbildningen behövde lokaler, därför finns även en fullgod idrottshall där idrottslärarna kan bedriva undervisning dagtid. På kvällarna kommer vi att ha tillgång till den, och vi kommer även att hålla morgon- och lunchgympa i hallen, berättar Annika Hilborn.
Anläggningen är handikappanpassad och det finns så kallade etnoduschar, med möjlighet att stänga om sig. Det finns även behandlingsrum för sjukgymnastik och massage. Sammanlagt upptar Blåsenhus 3000 kvadratmeter och arkitekten som ritat byggnaden har sett till att det finns stora ljusinsläpp. Från början hade man tänkt installera en pool, men det visade sig vara alltför dyrt, däremot har man ett avtal med Fyrishov som ger medlemsrabatt på simning. I sittpuffhörnan på andra våningen kan man dricka kaffe och inta lättare måltider, som finns att köpa i receptionen.
Vid invigningen den 23 januari kommer det att vara öppet hus med gratis prova-på-pass, förmedling av ett antal gratis medlemskort och möjlighet att köpa kort till rabatterat pris.


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 16:26
Undvik fest, kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Under tisdagens pressträff…
2020-10-20 13:45
Uppdatering av åsiktsprogrammet, en ny styrelseledamot på plats, ett ”Agnetas nyårskarameller-moment” och kanelbullar…
2020-10-15 11:15
Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är…