Ambassadörer väcker plugglust


Sju av tio högstadieelever kände sig mer sugna att plugga vidare efter att ha fått besök från Studentambassadörerna. Nio av tio tyckte att besöket lärde dem något om universitetet. Det visar Studentambassadörernas egen enkät.

Studentambassadörerna jobbar med att sprida information om universitetsstudier till högstadieelever vars föräldrar inte är akademiskt utbildade eller har utländsk bakgrund. Projektledaren Fatma Aksal har gjort en enkät där eleverna får svara på vad de fick ut av Studentambassadörernas besök. Enkäten har delats ut till sex skolor i Uppsala, 135 elever har deltagit.
119 elever (88 procent) svarade ja på frågan om de visste mer om högskolan efter besöket än de gjorde innan. 68 procent svarade att de har blivit mer sugna att gå på universitetet efter besöket från Studentambassadörerna.
– Det är ett väldigt bra resultat, säger Fatma Aksal, men det är också 26 procent som har svarat ”ingen skillnad”, och där vet vi inte riktigt om de menade att de var intresserade av att läsa vidare redan före vårt besök eller om de var lika ointresserade före och efter.
Vad fick dig att engagera dig i Studentambassadörerna?
– Jag tycker det är viktigt att nå ut till icke-akademiker som kanske inte vet så mycket om högre utbildning och berätta att man inte behöver vara svensk eller ha MVG i alla ämnen för att komma in på universitetet. Mina föräldrar är inte akademiker men min pappa sa alltid till mig när jag var liten att jag måste plugga vidare och skaffa ett ordentligt jobb som jag kunde försörja mig på.
Har det skett några förändringar i rekryteringen till universitetet sedan Studentambassadörerna började med sin verksamhet?
– Det vet jag inte, vi gör inga fortsätta undersökningar, men det skulle jag tro.
Hur går det till när ni informerar?
– Vi informerar om praktiska saker som hur man söker utbildningar och studiemedel. Dessutom berättar vi vår personliga historia om vår egen väg till universitetet.


Annons

Annons

Studentambassadörerna har funnits sedan 2001 och är sedan 2004 en del av Esmeralda som driver Uppsala studentkårs uppsökande mångfaldsarbete. Esmereralda finansieras av Uppsala universitet och Uppsala kommun. Nyligen beslutade universitetet och kommunen att finansiera verksamheten i tre år till.

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.