Miljoner till kåren


Studentkårerna vid Uppsala universitet kommer att få dela på drygt 10 miljoner årligen, vilket motsvarar 440 kronor per helårsstudent, enligt universitetets avsiktsförklaring. Uppsala studentkår är mycket nöjd med förhandsbeskedet.

Avsiktsförklaringen är ett preliminärt svar på de äskanden som lämnats in av Uppsala studentkår (US) och Farmacevtiska studentkåren (Fas). Ett ordentligt beslut kommer inte att kunna tas förrän Konsistoriet beslutat vilka organisationer som kommer att vara kårer från och med 1 juli i år, vilket kommer att ske den 14 april.
– Men eftersom det är universitetsledningen som tagit fram avsiktsförklaringen räknar jag med att det blir så här. Det finns inget utrymme för ekonomiska förändringar, det skulle i så fall handla om att resurserna kommer att fördelas annorlunda, säger Einar Lauritzen, chef på Studerandebyrån.
Som Ergo tidigare rapporterat är det inte bara US och Fas som ansökt om att bli studentkårer efter kårobligatoriets avskaffande, utan även Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN), som idag är en studentförening.

Uppsala universitet har fokuserat på tre saker vid bedömningen av hur stora medel som ska utgå: Erland Ringborgs utredning, agerandet vid andra lärosäten och de framställningar som US och Fas inkommit med. Man har utgått från antalet helårsstudenter på alla nivåer under 2009, och beloppen kommer att fördelas efter de berörda kårernas andel av dessa 23 244 studenter. Det rör sig om 440 kronor per helårsstudent, en summa som överstiger den i regeringens utredning med 130 kronor. I denna summa ingår även regeringens särskilda bidrag på cirka 100 kronor per helårsstudent.
– Skulle det, hypotetiskt sett, bara bli två kårer – Uppsala studentkår och Farmacevtiska studentkåren – så skulle Uppsala studentkår få 95 procent av beloppet och Farmacevtiska studentkåren fem procent. Någon procentsiffra för tre kårer har jag inte och det är enligt mig och universitetets juridiska avdelning inte särskilt troligt att det blir tre kårer, säger Einar Lauritzen.
Universitetet uttrycker i avsiktsförklaringen att den samverkan som finns idag, med fakultets-, program- och linjeföreningar, bör utvecklas och förstärkas.
– Det är inte så att universitetet villkorat stödet, men vi vill trycka på vikten av en god studentsamverkan på alla nivåer inom universitetets organisation. Det är viktigt att hitta former för samarbete och att vidareutveckla detta samarbete i framtiden, säger Einar Lauritzen.

Uppsala studentkår är positiv till avsiktsförklaringen.
– Vi är glada för att universitetet vill stödja oss och för att vårt kvalitetsarbete vad gäller utbildningsbevakning och studentrepresentation uppskattas, säger kårens ordförande Kristina Ekholm.


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.