Rackarberget är ett av de områden som nu ligger ute till försäljning.
Foto: Hanna Strandberg

Oron för Studentstadens framtid växer


Nationerna och deras samarbetsparters har fått beskedet att deras bud på Studentstaden är för lågt. De budgivare som ligger högre kan inte ha avsikten att använda beståndet som studentbostäder, menar V-Dalas skattmästare Rolf Kroon.

Som Ergo tidigare har berättat är Vasakronan i färd med att sälja bolaget Dombron, där Studentstaden i Uppsala ingår. Affären har väckt oro på flera håll. Universitetet och kommunen befarar att en ny ägare kan komma att använda Studentstaden till annat än studentbostäder.
Uppsalas studentnationer har i samverkan med Akademiförvaltningen, Uppsala studentkår och två samarbetsparters i fastighetsbranschen gått in i budgivningen med målet att bevara Studentstaden som studentbostäder. Nu har de fått veta att deras bud är för lågt för att de ska få vara med i den slutgiltiga budgivningen. Enligt V-Dala nations skattmästare Rolf Kroon går det inte att lägga ett högre bud om man har avsikten att behålla Studentstaden som studentbostäder.
– Vi har räknat mer noggrant på detta än någon annan, vågar jag påstå. Vi har gått tillbaka tio år i Vasakronans räkenskaper och fått fram den riktiga kostnaden för drift, underhåll och administration. Sedan har vi lagt det bud som gör det möjligt att driva Studentstaden vidare med studentbostäder, och som täcker drift, underhåll, administration och räntekostnader.

Slutsatsen är att de spekulanter som har bjudit högre rimligen har andra planer för Studentstaden. En köpare som vill omvandla till bostadsrätter har möjlighet att betala mycket mer, menar Rolf Kroon.
Tror du att en ny ägare enbart kommer att omvandla lägenheterna, eller finns det en risk att även studentrummen byggs om till vanliga lägenheter som sedan säljs som bostadsrätter?
– Det är säkert inte något som sker omedelbart. En ombyggnad av korridorerna blir lika dyrt eller dyrare än att bygga nytt, och resultatet blir sämre. Rivning är troligen ett bättre alternativ.
Precis som andra hyresgäster har de boende i Studentstaden besittningsskydd, som innebär att hyresvärden inte utan vidare kan tvinga dem att flytta. Men det är enklare att ombilda studentlägenheter än vanliga hyresrättslägenheter, eftersom omsättningen är snabbare och besittningsskyddet är begränsat till den tid hyresgästen är aktivt studerande, enligt Rolf Kroon.

Björn Collin, jurist på hyresgästföreningen, har tidigare uttryckt att han har svårt att tro att Studentstadens köpare primärt är inställd på att ombilda till bostadsrätter.
– Min utgångspunkt är att den som förvärvar beståndet ser det som en god affärsidé att förvalta och hyra ut bostäder till studenter. Men Rolfs Kroons uppgifter är klart oroväckande. Skulle studentbostäderna förvärvas av något bolag med affärsidén att lägenheter ska ombildas till bostadsrätter vore det förstås mycket illa för Uppsalas redan hårt pressade bostadsmarknad för studenter. Något sådant får helt enkelt inte inträffa.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…
2024-10-22 13:02
Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i…