Annons

En varningsklocka


Utbildningsvetenskapliga fakulteten får sämst betyg av alla inom en rad områden i kårens arbetsmiljörapport. Nu ska fakulteten göra en egen undersökning för att se vad som behöver förbättras.

Utbildningsvetenskapliga fakultetens dekanus Caroline Liberg oroas av resultaten.
– Det här en varningsklocka för oss, säger hon.
Samtidigt är hon delvis kritisk till undersökningens genomförande. Enkäten har delats ut till två kurser på lärarutbildningen, Allmänt utbildningsområde 1 och 2, som enligt Caroline Liberg omfattar cirka 700 studenter. Av dessa har 108 svarat.
– Urvalet är med andra ord ett stort frågetecken.

Kårens undersökning gjordes när utbildningsvetenskapliga fakulteten höll till på Seminariet; studenternas missnöje med den fysiska arbetsmiljön gäller alltså inte de nya lokalerna i Blåsenhus. Men även den psykiska arbetsmiljön får genomgående låga betyg. 35 procent av de svarande uppger att psykisk ohälsa eller stress har varit ett hinder för att lyckas med studierna. Det är en större andel än någon annanstans. Lärarnas tillgänglighet, förmåga att lära ut, inspirera och ge återkoppling får också lägre betyg än på någon annan fakultet, och ovanligt många studenter är missnöjda med examinations- och arbetsformerna. Studenterna vid utbildningsvetenskapliga fakulteten är dessutom minst nöjda av alla med den kurs de läser för tillfället.
Caroline Liberg berättar att många lärare på utbildningsvetenskapliga fakulteten blev särskilt bestörta över att hela 14 av de 108 svarande säger sig ha blivit diskriminerade av lärare eller handledare.
– Man undrar förstås om det en och samma händelse de syftar på, eller flera olika. Och varför har de inte sökt stöd?
För att gå till botten med frågan ska nu utbildningsvetenskapliga fakulteten göra en egen enkät som delas ut till alla studenter vid fakulteten. Frågorna är delvis desamma som i kårens enkät. Undersökningen ska vara färdig i slutet av april.
– Om den visar att vi behöver gå vidare så gör vi det, säger Caroline Liberg.

Martin Michelsson, studiebevakare på utbildningsvetenskapliga fakulteten, påpekar att enkäten delades ut till två kurser som alla lärarstudenter går.
– Det innebär att vi givet det begränsade antalet nbsp; svarande studenter fick ett gott urval och därigenom under nbsp; förutsättningarna god representativitet på enkäten.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…