Högskolan ska inte vara en bubbla


Avståndet mellan universitetet och den stora grupp unga som inte söker sig dit är litet rent fysiskt, men stort på det sociala planet. Nu startar kampanjen Första grenen på högstadieskolor och runt om på campus. Syftet är breddad rekrytering till universitetet.

Förberedelserna har pågått under några månader men nu är det dags. Intervjuer är gjorda, postrar formgivna och tryckta. Citat kollade, bilder godkända. Musik insamlad. Och så vidare. Uppsala studentkår och mångfaldsbyrån Esmeralda startar sin kampanj Om jag når den första grenen, vars namn bygger på ett citat från Strindbergs Fröken Julie, en pjäs där en av huvudpersonerna drömmer om ett annat liv.
– Vi har valt ut nio personer för utställningen, framför allt genom Esmeraldas studentambassadörsprojekt. Vår ambition var att visa på någon typ av mångfald och vi har främst tittat på deras sociala bakgrund – det avgörande har varit att de inte kommer från familjer med akademisk bakgrund, säger Esmeraldas koordinator Rose-Marie Widlund, som tillsammans med kårens jämlikhetsansvariga Karin Tillberg arbetat fram kampanjen.

Utställningen bygger på ett antal stora postrar. De nio personerna presenteras på vardera 1x2,5 meter samtidigt som deras favoritlåtar spelas. Invigningen på Ekonomikum den nionde april bjuder på föreläsning, speakers corner och mingel. Kampanjen drar igång samtidigt på Valsätraskolan och på Ekonomikum, därefter kommer den att gå parallellt på högstadieskolor och campus, två veckor i taget under sammanlagt åtta veckor. När utställningen byter campus anordnas kårfika.
– På högstadiet vill vi informera om högre studier, visa att möjligheten finns. I stort sett alla undersökningar visar att ju tidigare man kan komma in och påverka ungas attityder, desto större är chansen att lyckas, säger Rose-Marie Widlund.
– Vi vill också att de som söker sig till Uppsala universitet stannar kvar. Genom kampanjen på campus hoppas vi att studenterna ska stanna till och tänka över sin egen miljö. Uppsala universitet är väldigt homogent jämfört med många andra lärosäten i landet, majoriteten av studenterna är svenskar med akademikerbakgrund. Lärosätet ska spegla samhället och vara en språngbräda – inte en bubbla, säger Karin Tillberg.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…