Koalitionen som kraschade
Känslan av att vara överkörd började enligt Carl Nettelblad redan under det konstituerande kårfullmäktigemötet nbsp; förra våren.
– Personer från koalitionspartierna ifrågasatte de kandidater styrelsen valt ut till poster inom universitetets rådgivande och beslutande organ. Ingen av platserna i senaten gick till Borgerliga studenter (BS) – plötsligt var oppositionen i majoritet i senaten med ungefär 15 platser av 20. Överenskommelsen mellan styrelsepartierna om val till olika poster åsidosattes utan att BS kompenserades för det. Vi skulle rösta på Uppsala universitets studenters (UUS) och Piratstudenternas (PS) kandidater och de på våra.
UUS:s partiombud Niclas Karlsson medger att det konstituerande fullmäktigemötet var rörigt.
– BS har i det stora hela rätt. Det var onödigt att ifrågasätta kandidater man skulle ha stöttat. Vad gäller platserna i senaten fick BS en plats när en person senare avgick.
Under våren ansökte kåren om att få anordna SFS-fullmäktige. Det nya presidiet skrev under ansökan, enligt Carl Nettelblad utan BS:s kännedom.
– Det kom aldrig ens någon fråga till oss, men eftersom jag satt i styrelsen för SFS fick jag nys om det i alla fall.
Arbetet med SFS-fum försenades och den stora utvärdering av SFS-medlemskapet som BS ville ha hann inte göras.
– Men när styrelsen lagt en proposition är det upp till fullmäktige att besluta och röstningen kan gå annorlunda än vad man tänkt, säger Emil Paulsrud.
I slutet av höstterminen behövde kåren, som Ergo tidigare rapporterat, snabbt hitta en ny vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar. Man hörde av sig till Hanna Mörck, som tidigare suttit på samma post – då för Vänsterns studentförbund (VSF). Eftersom hon hade tidigare erfarenhet och kunde rycka in med kort varsel togs hon in som vikarie.
– Jag trodde att vi skulle få en formell fråga om vem vi tyckte kunde passa. Grundvillkoret vid konstfum i somras var att BS skulle vara nöjda med presidialerna. Det enda jag kunde göra vid styrelsemötet i december var att rösta nej till Hanna Mörck, säger Carl Nettelblad.
– Det kunde ha gjorts bättre. Vi hade diskuterat saken inom PS och insåg en tid innan styrelsemötet att BS skulle tycka att det var kontroversiellt att tillsätta Hanna Mörck. Jag vet inte om BS kände till saken då, säger Emil Paulsrud.
Styrelsen beslutade att heltidsarvodera Hanna Mörck fram till nästa fullmäktige.
– Jag pratade med UUS två dagar före mötet, och fick då veta att frågan om ny vice ordförande inte skulle vara med. Ändå kom den upp under mötet, berättar Carl Nettelblad.
BS ville ha två poster i styrelsen mot att Hanna Mörck blev ny vice ordförande. PS motsatte sig att ändra antalet ledamöter från elva till tretton, men inom UUS fanns en ledamot som ändå tänkt avgå – BS skulle få denna. Ett dygn senare mejlade dock fullmäktiges ordförande och sade att han inte godkände avsägelsen då den kommit in under sittande möte.
– Vi röstade fram Hanna Mörck under förutsättning att vi fick ytterligare en styrelsepost och nu fick vi inte det. Den enskilt avgörande bakgrunden till att jag valde att avgå är valet att i efterhand ifrågasätta beslut som tagits, men det sammanfattar bara den känsla jag haft under året – att jag inte har kunnat ha kontroll över de beslut som fattats och hur de genomförts, säger Carl Nettelblad.
– Ingen kan stadgarna perfekt, inte ens fullmäktigepresidiet. Det är sånt som händer. Frågan om att tillsätta Hanna Mörck skulle inte ha kommit upp på januarifullmäktige har jag för mig, och jag kommer inte ihåg vem som lyfte den. BS ville ha två extra ledamöter, vilket de inte skulle ha fått. De skulle ha fått en extra post, men i och med att avsägelsen ogiltigförklarades fick de ingen, säger Niclas Karlsson.