Annons

Fråga kårjuristerna – samboskap


Jag har just blivit sambo och undrar vad som gäller juridiskt. Kan man avtala om att en ordning som jämställs med reglerna i Äktenskapsbalken ska gälla? Vad kan man avtala om som sambo?

Det man främst bör tänka på i ett samboförhållande är att reglera sina mellanhavanden inför en eventuell separation eller ett dödsfall. Det kan vara lite tråkigt att ordna sådant men det är bra att göra innan något händer.
Som sambos kan man inte avtala om att reglerna i Äktenskapsbalken ska gälla för samboförhållandet. För att dessa regler ska gälla måste man alltså vara gift.
Vid en eventuell separation och efterföljande bodelning, gäller enligt Sambolagen att det som har införskaffats för gemensamt bruk efter att samboförhållandet uppstod ska delas lika (alltså oavsett vad som har betalats av vem, eller vem som står på ett eventuellt bostadskontrakt). Detta gäller för bostaden och bohaget och alltså inte saker ägnade åt den ena sambons fritidsändamål eller personliga saker som kläder och liknande. Vill man inte att likadelningen av samboegendom ska gälla vid separation kan man avtala om sina mellanhavanden i ett samboavtal.
Vad gäller arv så har en sambo ingen lagstadgad arvsrätt. Vill man att sambon ska ärva så får man skriva ett testamente.


Annons

Annons

Kårjuristerna

Har du juridiska funderingar som du har ställts inför under din studietid? Kårjuristerna är juridikstuderande och svarar på allmänna juridiska frågor. Om du har en fråga du vill ställa till dem, kontakta dem via mejl: karjurist@us.uu.se, eller telefon: 018-480 31 41 Telefontid onsdagar 17–19. Inga frågor publiceras i Ergo utan frågeställarens tillstånd.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…