Annons
Mårten Westerdahl ser till att allt flyter smidigt på SFS fullmäktige i Uppsala.
Foto: Gusten Holm

Studentsverige på bantningskur i Uppsala


Uppsala studentkår är värd för Sveriges förenade studentkårers (SFS) fullmäktige den 7–9 maj. I styrelsens budgetproposition föreslås kraftiga nedskärningar för att anpassa SFS till livet efter kårobligatoriet.

Mårten Westerdahl har bråda dagar. Det är han som är ansvarig för att allt det praktiska fungerar när närmare 500 personer samlas i Uppsala i samband med SFS fullmäktige till helgen. Den största utmaningen har varit att hitta en fungerande möteslokal. Högst på önskelistan stod universitetshuset, men det var bokat. Istället får hörsal 3 på Ekonomikum fungera som plenisal. De som inte får plats får sitta i en åhörarsal bredvid.
– Det är lite synd att vi inte kunde vara i universitetshuset men jag tror att det kommer att fungera rätt bra ändå, säger Mårten Westerdahl.

Klockan nio på fredag morgon invigs fullmäktige med tal av bland andra högskole- och forskningsminister Tobias Krantz. Därefter börjar det politiska arbetet med att besluta om verksamhetsplan och budget, välja nytt presidium och mycket annat inför för nästa verksamhetsår. Den viktigaste frågan för SFS ordförande Klas-Herman Lundgren är att SFS hittar en samsyn kring organisationens långsiktiga utveckling efter kårobligatoriets fall.
– Vi måste bli smalare och spetsigare, fokusera på färre frågor, men samtidigt fortsätta vara en enad studentröst.

Frågan om medlemsavgiften till SFS sticker ut bland de många punkterna på dagordningen. Idag betalar kårerna 27 kronor per kårmedlem och år till SFS. Nu föreslår styrelsen att det ska ändras. Kårerna ska inte längre betala per medlem utan per helårsstudent inom sitt verksamhetsområde.
– Det framgår av kårobligatoriepropositionen att kårerna ska representera alla studenter inom sitt verksamhetsområde, oavsett hur många medlemmar de har. En naturlig följd är att det även gäller på nationell nivå, genom SFS, säger Klas-Herman Lundgren.

Om förslaget blir verklighet innebär det att SFS medlemsintäkter kommer att minska från 5 600 000 kronor det här verksamhetsåret till cirka 700 000 kronor för nästa verksamhetsår. Istället kommer den externa finansieringen att öka, men framförallt föreslås olika besparingar. Kansliet och fullmäktige ska bantas och verksamhetsplanen ska bli mindre omfattande. Påverkansarbetet ska betonas medan mindre resurser ska ges till medlemsstöd i form av utbildningsdagar och liknande.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…