Annons
Lars Vilks blev överfallen under sin offentliga föreläsning på Uppsala universitet.
Foto: Gusten Holm

Lars Vilks attackerad på Uppsala universitet


Konstnären Lars Vilks offentliga föreläsning den 11 maj avbröts sedan han blivit överfallen av en man i publiken. Det var när Vilks visade videokonstverket ”Allah ho gay bar” som några åhörare tappade besinningen.

Redan när Ergo anländer till Ihresalen på campus Engelska parken är stämningen hätsk. Föreläsningen har inte börjat än, men kvällens huvudperson är redan inbegripen i en diskussion med några män i publiken.
– Du är en åsna Du är en gris Hund , skriker en av dem.
Vilks säger att han har flera muslimska vänner men blir genast avbruten.
– Du ljuger
Konstnären försvinner in i ett angränsande rum, samtidigt som fler besökare strömmar in i salen. Den grundliga säkerhetskontrollen vid dörren gör att det dröjer en timme innan alla lokalens 260 platser är besatta och Rikard Ekholm, föreståndare för kursen Kritik i teori och praktik, kan presentera kvällens gäst. Han ber alla att hålla sig lugna så länge Lars Vilks har ordet, sedan ska publiken få tillfälle att komma med frågor och synpunkter.

Vilks kommer in och inleder med en powerpointpresentation av konstverk som på olika sätt utmanat konstens gränser genom att provocera religionen: en målning föreställande Jesus på korset nedsänkt i urin, påven som träffas av en meteorit, ett kors med en snopp i. Men en religion har varit undantagen från konstnärliga provokationer, menar Vilks: islam.
– Utställarna är oroliga för personalens säkerhet, säger han.
Lars Vilks tar upp den iranska konstnären Sooreh Hera som i sin konst behandlar profeten Muhammed, islam och homosexualitet. Sedan sätter han igång hennes videokonstverk ”Allah ho gay bar”. Nakna skäggiga män visas på bildskärmen samtidigt som hårt dunkande musik strömmar ur högtalarna.
– Det där är inte konst, det är porr, skriker någon i publiken.

Sedan går allt fort. En person på främre bänkraden reser sig, springer fram mot Lars Vilks och utdelar ett slag mot hans huvud. Samtidigt reser sig andra personer och rör sig i riktning mot Vilks. Flera poliser springer dit och övermannar dem. Minst en person får pepparsprej i ögonen. Samtidigt förs Vilks ut ur lokalen. Efter några minuter berättar Magnus Hänström, som leder polisens insats, att föreläsningen är inställd av säkerhetsskäl. Jubel utbryter. ”Mu-ham-med, Mu-ham-med”, skanderar en talkör. En ensam kvinna skriker:
– Det här är mot yttrandefriheten, fattar ni inte det?
Hon möts av burop.
Lokalen utryms. Utanför pågår redan en demonstration. ”Sluta skända våra profeter Mohammed och Jesus”, står det på ett av plakaten.

Lars Vilks säger till TT att han klarade sig oskadd. Tre personer greps i samband med händelsen men släpptes senare i väntan på fortsatt utredning.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…