Högskoleverket utreder teologen


På grund av felaktig information från studievägledaren på institutionen missade My Karlsson två kurser och har inte råd att gå klart sin utbildning. Nu har hon anmält teologiska institutionen till Högskoleverket.

Under höstterminen förra året skulle masterstudenten My Karlsson ha läst två valbara kurser, men studievägledaren på institutionen gav henne fel information – kurserna hade redan börjat.
– När jag skulle påbörja den första kursen fick jag veta att det var för sent. Kursen hade redan dragit igång och jag skulle inte hinna ta igen det jag missat. Sedan hände samma sak med den andra kursen jag skulle läsa – och plötsligt fick jag ett brev från csn med återbetalningskrav.
Teologiska institutionen strök My Karlsson från kurserna hon var antagen till, med konsekvensen att hon inte längre stod registrerad som aktivt studerande. My Karlsson hade fortfarande sin sista termin kvar, examensarbetet, och hade inte råd att bli återbetalningsskyldig. Hon bad studierektorn för grundutbildningen på institutionen, Katarina Westerlund, att skriva ett brev till csn.
– Jag fick tjata, och det tog flera veckor. När hon väl var klar med brevet hade överklagandetiden gått ut, så jag fick kämpa med csn för att de skulle godta min försenade överklagan. Så har det varit hela tiden – visst, institutionen har bett om ursäkt och så, men det är jag som har fått göra allt jobb. Själva har de inte lyft ett finger för att hjälpa till.
I brevet skriver Katarina Westerlund att ”Felet är helt och hållet institutionens.” Kurserna kommer att ges igen, men det innebär att My Karlsson får ut sin examen senare än tänkt. Slarvet fick dessutom konsekvenser på fler områden.
– I och med att studierektorn drog ut så länge på att skriva brevet nyutlystes det stipendium jag hade. Jag fick kontakta stipendiekansliet för att be dem att, snälla – ge tillbaka mitt stipendium

My Karlsson drog sig länge för att anmäla institutionen, men kårens studentombud Märta Lindqvist rådde henne att skicka in en anmälan till institutionen. Hon informerades också om att hon kunde vända sig till Högskoleverket om hon inte fick gehör. My Karlsson valde att anmäla direkt till Högskoleverket, då hon kände att hon inte kom längre i diskussionerna med institutionen.
– Jag kände inte till vilka rättigheter man har som student – studentombudet har varit fantastisk, jag hade inte klarat det här utan henne. Jag är inte den enda som råkat illa ut, men de andra vågar inte anmäla. De vill vara kvar på institutionen och vill inte stöta sig med någon. Men jag kände att någon måste ha civilkurage nog för att berätta hur det ligger till. Jag börjar bli trött på alltihop, jag har tappat all lust att fortsätta på institutionen. Jag ska kolla om jag kan göra mitt exjobb någon annanstans.

Uppsala studentkår lämnade tidigare i vår
en skrivelse till prefekten på teologen, för att uppmärksamma institutionen på att deras studenter är överrepresenterade i kårens fallverksamhet. Att institutionen har problem framgår även i den arbetsmiljöundersökning kåren gjorde bland universitetets studenter tidigare i vår. Kåren staplar i skrivelsen upp de problem som förekommer, bland annat att teologen inte informerat om förändringar och att en allvarlig brist på administrativ service gjort att studenter inte fått ut betyg eller kunnat registrera sig på kurser. Utöver det, skriver kåren, är studenterna rädda för repressalier om de rapporterar missförhållanden.
Katarina Westerlund vill inte kommentera anmälan, då hon när Ergo ringer upp ännu inte fått ta del av den. Verksjuristen Sofia Almqvist, som handlägger ärendet på Högskoleverket, tog först den 21 maj beslutet att inleda en utredning av ärendet, och när Ergo går till tryck har anmälan precis skickats till universitetet för yttrande.
– Jag hoppas att Högskoleverket riktar kritik mot universitetet – informationen till studenterna måste bli tydligare. Jag har dessutom bestämt mig för att anmäla institutionen till Justitiekanslern eftersom jag vill att universitetet åläggs med skadestånd, så att jag kan läsa mina kurser och få ut min examen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…