Bostadsbristen värre än någonsin
Antalet nya studenter slår alla rekord samtidigt som bostadsbristen är akut. Några har fått nödboende på vandrarhem och i campingstugor, ett gemensamt initiativ från kåren, universitetet och kommunen – men sängplatserna tog snabbt slut och nu står folk i kö. Ida Frisell från Helsingborg är en av dem. Hon skrattar när hon berättar om köplatsen, hon tror inte att hon kommer att få en av sängarna.
– Har jag tur får jag en lägenhet i Tobo, nära Tierp, som jag anmält intresse för – annars får jag bo i husvagn på Fyrishovs camping tillsammans med en kompis. Vi söker treor ihop eftersom vi tänkte att det nog är lättare att hitta en trea än två rum eller ettor, säger Ida.
Eftersom hon var säker på att komma in på kursen i keltiska språk började hon söka bostad redan i april, ställde sig i bostadsköer och kollade upp olika företag och annonser på nätet. Hon annonserade även i Upsala Nya Tidning – men utan resultat.
– Jag visste att det skulle vara svårt att få tag i bostad, men inte att det skulle vara så här svårt. Uppsala har det största språkutbudet i Sverige så jag hade inte direkt något val. Min plan är att söka något av kandidatprogrammen i språkvetenskap till våren, men hade jag vetat hur det skulle bli hade jag nog försökt hitta alternativ ändå, för det här är helt galet, säger hon.
Någon som haft tur i oturen och fått akutboende september ut är civilingenjörsstudenten Emma Lindgren från Linköping. För 3 500 kronor får hon en sängplats i en av stugorna och tillgång till kök, dusch och toalett.
– Jag vet inte vad jag gör om jag inte får tag i en bostad innan september är slut, men jag tänker inte hoppa av i alla fall – jag får väl tälta eller sova hos en kompis eller hos min faster i Stockholm.
Även Emma var beredd på att det skulle bli tufft, men trodde liksom Ida att det skulle lösa sig. Trots att ingen av dem har en riktig bostad har de ändå valt att åka till Uppsala lagom till terminsstarten, men det finns de som rest ännu längre, och vars bostadssituation är ännu osäkrare.
Beshr Al Nahas från Syrien fick veta att han kommit in på masterprogrammet i inbyggda system i början av maj och började genast leta bostad. Han läste allt han kom över om bostadssituationen i Uppsala, gick med i en yahoogrupp för studenter och skaffade en buddy (kårens faddrar för internationella studenter).
– Först försökte jag registrera mig på olika bostadssajter, men det var svårt eftersom de flesta sajter var på svenska och inte fungerade tillsammans med Googles översättartjänst. Dessutom kräver de flesta bostadsföretag att man uppger ett svenskt personnummer i registreringsformuläret, och det får man inte förrän man kommer till Sverige. Hur som helst kunde jag registrera mig på Heimstaden, Studentstaden och Majklockan. Men när Studentstaden gick in i Dombron förlorade jag ungefär en månads ködagar eftersom jag inte kunde ta del av informationen, som var på svenska. När jag senare kontaktade både Uppsalahem och Uppsala akademiförvaltning för att be dem att registrera ett konto för mig, trots att jag saknar personnummer, var det bara Uppsalahem som gjorde det.
Samtidigt mejlade Beshr hundratalet privatpersoner som hyrde ut rum på Blocket, Studentboet och Studentlya.nu. Det stora flertalet svarade inte, och de som svarade ville träffas först. I vissa annonser stod det uttryckligen att man bara hyrde ut till svenskar.
– Jag föreslog för dem som ville träffas att vi kunde ses över internet, via skype till exempel, men det var de inte intresserade av. Ibland fick jag en känsla av att de inte svarade bara för att jag mejlade på engelska.
Vid ett tillfälle var han nära att bli lurad, men kunde avslöja bluffen med hjälp av sin buddy.
– Just nu känns det rätt tröstlöst. Det enda boende jag lyckats få tag på är tolv dagar på ett vandrarhem, och under den tiden finns ett glapp på två dagar när det var fullbokat, säger Beshr.
Bostadssituationen är så svår att kåren går ut med rådet att stanna hemma om man saknar bostad. De senaste veckorna har det inkommit en rad anmälningar från studenter som blivit lurade att betala pengar för lägenheter som inte finns.
– I det här läget är det extra viktigt att se upp för bedragare. Man måste vara mycket försiktig och helst kolla med Skatteverket eller oss på Uppsala studentkår om uthyraren har uppgett rätt identitet och adress innan man betalar ut några pengar, säger Karin Nordlund, kårens nya vice ordförande med studiesocialt ansvar.