Alla i panelen var överens om att vi inte bör förbjuda heltäckande slöja i skolan.
Foto: Leonidas Aretakis

Välfärden hett ämne på Ekonomikumdebatt


Föreningen Samhällsvetarna Uppsala bjöd in representanter för riksdagspartiernas ungdomsförbund och studentföreningar till debatt på Ekonomikum den 8 september. Kvällens hetaste fråga var skatter och välfärd, och blockskillnaden var tydlig.

Allianspartierna menade att välfärden måste ha en grund i en stark privat sektor. Frida Johnsson från Gröna Studenter svarade istället att regeringens politik skapat större klyftor och att tillväxten ändå inte ökat.
Adam Cwejman från LUF menade att vi behöver ha fri rörlighet, handel och konkurrens för att kunna stå oss i den internationella konkurrensen. Anthony Widell från KDU instämde, men betonade vikten av trygghet.
– Kristdemokraterna är alliansens ideologiska vakthundar.
S-studenten Magnus Nilsson ansåg att alliansen inte gjort någonting för att hjälpa småföretagen, och påpekade de rödgrönas planerade bostadssatsning på 1,4 miljarder.
Varje inlägg följdes av en dånande applåd, och moderator Stig-Björn Ljunggren uppmanade publiken att göra tummen istället och spara sig till ”Sveriges största applåd genom tiderna” mot slutet.

Under snabbutfrågningen ledde begreppet feminism till önskan om motivering.
– Feminism innebär att man ställer män mot kvinnor, menar Niklas Wyman från MUF.
– Feminism har för mig samma klang som ordet ”stenkastarvänster”, fyller Anthony Widell i.
Mattias Johansson från Centerpartiet, som var ensam om att ibland argumentera emot sina blockkamrater, sade att så länge det finns ojämlikhet så kallar han sig feminist.
Även frågan om jobben, som Niklas Wykman tryckte på som den viktigaste, drev upp temperaturen. De rödgröna anmärkte på att ungdomsarbetslösheten faktiskt ökat under alliansens regeringsperiod, men blev replikerade att den bara höjts 0,2 procent trots finanskrisen.

De flesta var överens om att lärartätheten var för låg, och alliansen fick kritik för att 3 000 lärare förlorat jobben. Alliansen ville fokusera på kvalitet snarare än kvantitet, medan de rödgröna betonade att alla bör få en andra chans. nbsp; De senare kritiserade också privata vinstintressen inom utbildningssektorn.
Två allianspartier föreslog ett treterminssystem för studenter som snabbare vill ta sig ut på arbetsmarknaden. Mattias Johansson ansåg att nischade universitet klarat sig bra och att läraryrket måste få högre status, något som Magnus Nilsson höll med om. Båda eftersökte också en starkare koppling mellan universitet och arbetsliv. Den senare yrkade också för att man tog bort anställningsavgiften då man anställde en arbetslös ungdom.
Anthony Widell menade att arbetsgivaravgiften bestraffar människor som sätter andra i arbete. Rätt person måste vara på rätt plats – även om det innebär en person som kommit in först. Joanna Korbutiak replikerade att 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna är det på grund av LAS. Hon menade att man ändå kan sparka en person som missköter sitt jobb, och att även ungdomar vill ha trygga anställningar. Adam Cwejman invände och hävdade med att tröskeln in på arbetsmarknaden är för hög, samt att de nuvarande arbetsförhållandena är omoderna.

Mot slutet släpptes publiken in. Alliansen kritiserades för att låtsas vara välfärdsvänliga bara för att de vet att det är en viktig fråga för svenskar, och de rödgröna kritiserades för en alltför slapp hållning mot kriminella. Niklas Wykman fick stå upp för FRA-lagen och sade att rättssäkerheten idag är mycket större än när Socialdemokraterna tog fram lagen.
Joanna Korbutiak hoppades att väljarna inte skulle tänka på hur många kronor de får i plånboken under de närmsta fyra åren, utan vilket samhälle de vill ha. Frida Johnsson tryckte på vikten av klimatfrågan. Mattias Johansson hoppades att kvinnan han på vägen dit hört säga att ”jag ska gå på den där jäkla debatten nu, jag har inget bättre för mig” trots allt haft en trevlig stund och på det följde mycket riktigt en rungande applåd.


Annons

Annons

Panelen från vänster, stora bilden:

Adam Cwejman (Liberala ungdomsförbundet),
Anthony Widell (Kristdemokratiska ungdomsförbundet),
Niklas Wykman (Moderata ungdomsförbundet),
Mattias Johansson (Centerpartiet),
Magnus Nilsson (S-Studenter),
Joanna Korbutiak (Ung Vänster)
Frida Johnsson (Gröna Studenter)

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…