Ebba Busch, kommunalråd för KD i Uppsala, och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell pratade studentbostäder på kåren.
Foto: Ellinor Skagegård

Odell tror på fler bostäder med färre regler


Lättare att bygga och billigare att hyra ut. Det är alliansens svar på den bostadsbrist som råder för landets studenter.
– Vi har haft en reglering som varit väldigt hämmande för dem som vill bygga, sa kommun -och finansmarknadsminister Mats Odell när han besökte Uppsala Studentkår måndagen den 13 september.

Studenter som sover på soffor, tältar och söker sig till kyrkornas välvilja. Varje ny termin återkommer problemet med de alltför få studentbostäderna. Och med årets höga söktryck till universitetet står ovanligt många utan hem. Kommun -och finansmarknadsminister Mats Odell tar problemet på största allvar. På sin stadsturné passade han på att göra ett stopp på Uppsala studentkår för att diskutera den dagsaktuella frågan.
Ebba Busch, kommunalråd för KD i Uppsala, fungerade som en slags moderator och höll ett kort inledande anförande där hon betonade att Uppsala var en attraktiv och växande stad.
– Men det blir inte attraktivt om det inte finns bostäder, avslutade hon och förde på så sätt in samtalet på dagens ämne.

På plats fanns också Uppsalahem och Skanska nya hem och bidrog med byggherrarnas perspektiv. Gabriel Ledung, Studentkårens ordförande, var en av dem som representerade kårens cirka 25 000 medlemmar. Han ville veta vad politikerna skulle göra åt bostadsbristen.
– Vi har gjort mycket redan. Dels har vi förbättrat studenternas ekonomi med höjt studiemedel. Men vi ska göra mycket mer, svarade Mats Odell.
Han hänvisade till det sexpunktsprogram alliansen ämnar införa för att förbättra studenternas bostadssituation.
1. nbsp; nbsp; nbsp; Högskolor och universitet ska ha rätt att tillhandahålla bostäder.
2. nbsp; nbsp; nbsp; Uppmuntra statliga Akademiska Hus att föra en markpolitik som gör det lättare att bygga studentboenden. nbsp;
3. nbsp; nbsp; nbsp; Trycka på kommuner att ge tillfälliga bygglov.
4. nbsp; nbsp; nbsp; Färre regler för byggnation av studentbostäder.
5. nbsp; nbsp; nbsp; Förenklade och effektivare byggnadsprocesser.
6. nbsp; nbsp; nbsp; Det ska bli billigare att hyra ut i andrahand.
Både Mats Odell och Ebba Busch pratade om Norge som ett föregångsland i bostadsfrågan.
– Man kan hyra ut halva sin lägenhet helt skattefritt. Många bygger större än man sedan ska bo i. Det finns inga bostadsköer i Norge, sa Mats Odell. nbsp;
Men bostadsbristen gäller inte bara studenterna. Uppsalahems Fredrik Holm berättade att det står 64 000 personer i kö hos dem. 65 pocent av dessa är under trettio år.
– Det är inte bara studenter utan ungdomar överhuvudtaget som saknar bostad, sa Fredrik Holm.

Även Einar Lauritzen, chef för Studerandebyrån, belyste det höga bostadstrycket i Uppsala och menade att den första punkten i programmet, att universitetet ska ha rätt att tillhandahålla bostäder, var verkningslös.
– Det finns inga bostäder att tillhandahålla. Det vi behöver är fler bostäder, inte nya uthyrare, sa Einar Lauritzen.
Ebba Busch höll med och sa att KD vill bygga 1 500 nya bostäder om året i Uppsala kommun under nästa mandatperiod. Av dessa skulle en tredjedel vara hyresrätter.
Studentkårens viceordförande Karin Nordlund ifrågasatte att man inte valt att höja andelen hyresrätter, då det framförallt är sådana som saknas.
– Om det byggs fler bostadsrätter kommer personer som idag bor i hyresrätt att flytta över dit. På så sätt sker det ett flöde och studenter kan få del av de nya hyresrätterna, svarade Ebba Busch.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…
2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…