Frivillig kår lockar fler än väntat


Inför kårobligatoriets fall fruktade Uppsala studentkår att medlemmarna skulle svika. Men hittills har lika många betalat medlemsavgift som vid samma tidpunkt förra året.

När Ergo går till tryck har 24 929 personer betalat medlemsavgift till kåren för höstterminen 2010, att jämföra med de 28 280 som gått med i nation. Av de nya studenterna har ungefär hälften valt att gå med, av de gamla finns 60 procent kvar.
– Vi har idag 70 procent av studenterna som studerar vid universitetet. Det är precis samma antal och samma typ av utvecklingskurva som vid den här tidpunkten förra året, säger kårordföranden Gabriel Ledung.
Den oväntat höga medlemstäckningen kan enligt honom förklaras med att de flesta varit medlemmar sedan tidigare och därmed bara fortsatt att betala in avgiften, att de nya studenterna skrivit in sig vid stadens nationer och därmed inte behövt ta sig till kåren, samt att medlemsavgiften sänkts från 140 kronor till 45.
– Jag tror att det var bra att vara ansvarsfull och sikta lågt, för vi hade ju verkligen ingen aning – vad som helst kunde ha hänt. De som varit med under obligatorietiden och vet vad kåren är kommer ju sakta men säkert att plugga klart och fasas ut, så framtiden beror mycket på hur väl vi lyckas nå ut till nya studenter och visa vad vi gör.
Är ni nöjda med 70 procents medlemstäckning?
– Vi är inte helt nöjda förrän vi har 100 procent igen – det är vårt mål. Vi vill ha medlemmar för att skapa en levande verksamhet, av och för studenter. I och med att det inte finns något obligatorium längre, och inget sista betalningsdatum, kommer studenterna att komma in allteftersom.

Har man betalat medlemsavgiften till kåren eller någon av nationerna den här terminen kommer man även i fortsättningen att få hem en avi i brevlådan vid terminsstart. På den avi som skickades ut inför höstterminen framgår det dock inte hur man gör för att betala in bara till kåren, eller till en av nationerna, något Gabriel Ledung beklagar.
– Det hade absolut kunnat vara tydligare och det är något vi tar med oss till nästa utskick. Man betalar helt enkelt det belopp man vill betala, som motsvarar en medlemsavgift i den organisation man vill gå med i. Eftersom det inte finns något obligatorium längre så förfaller ett medlemskap om man inte betalar avgiften, så vill man inte vara med är det bara att bortse från avin. Det skickas inte ut några påminnelser.
Kåravgiften på 45 kronor går till sektionsråden på fakulteterna, vilket innebär att pengarna hamnar direkt hos den fakultet där den betalande studenten är registrerad. De studentrepresentanter som studenterna väljer till sektionsrådet är de som sedan fogar över medlen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…