Pagrotsky skojade friskt om regeringens krishantering


Fredagen den 17 september hölls det sista lunchseminariet i kampanjen som S-studenterna Laboremus har drivit under sista veckan inför valet. Socialdemokraten Leif Pagrotsky var huvudpersonen och bidrog både med ekonomikunskaper och humor till den livliga interndebatten i studentförbundet.

Ekonomikums hörsal var fylld av studenter som möttes av frisk socialdemokratisk folkbildningluft. Universitetsläraren och socialdemokratiska riksdagskanditaten Lena Sommestad öppnade seminariet med att presentera dagens talare och kort redogöra för den historiska bakgrunden till det finansiella ramverk som finns idag.
Leif Pagrotsky vidareutvecklade bilden av den finansiella krisen genom att sätta Sverige i ett internationellt perspektiv under det timmeslånga samtal som följde med publiken och moderatorn Peter Gustafsson, politisk redaktör för Uppsala Demokraten. Leif Pagrotsky hade med sig tabeller och negativa procenttal på Sveriges återhämtning av BNP-nivå efter krisen. Med overhead-bilder på redovisningar från riksbankens protokoll visade han hur Sveriges kurvor låg 4 respektive 3 procentenheter under USA och EU. Han talade också om sina egna erfarenheter från arbetet som oppositionspolitiker och hur svårt det är att få tag på finansminister Anders Borg för en offentlig debatt.

Trots allvaret i situationen som Leif Pagrotsky presenterade skojade han friskt om att man inte kan beskylla Anders Borg för att göra mer än sitt jobb när han vill framställa Sveriges ekonomi i sin bästa dager.
- nbsp;Hittills har vår regering visat med kraft att man inte tycker att de ökade klyftorna i Sverige och Europa är något problem.
- Men om man tycker att man kan vara nöjd med den här utvecklingen, då tycker jag att man har för låga ambitioner, sa Pagrotsky till studenterna.

När publiken släpptes in i diskussionen ställdes frågor om hur man kan hjälpa till att vända trenden för den ekonomiska nedgången.
shy;- Vi måste fråga oss varför detta har inträffat. Tonen kring krisen i Sverige är som om man talade om en naturkatastrof som vi inte kan göra något.
Leif Pagrotsky tror att regeringen vill bromsa den sociala oron genom att inte låtsas om den. Han är också oroad över att den sittande regeringens politik har varit ofokuserad och orättvis.
- Regeringens skattesänkningar är problematiska för att de är permanenta, generella och gäller alla oavsett inkomst och förmögenhet. Det socialdemokraterna vill göra är att satsa på investeringar där de behövs och kan bidra till en snabb omställning för att stoppa vidare konsekvenser av lågkonjunkturen, sa Leif Pagrotsky.
Flera studenter frågade om varför valdebatten har framstått som mer gynnsam för den sittande regeringen och vad som har hänt med pressetiken. Leif Pagrotsky som även är pressetikstalesperson för Socialdemokraterna säger att han är bekymrad över journalisterna framställningsvinklar och urval av pressmedelanden. Samtidigt erkänner han att oppositionen hade kunnat göra mer för lyfta fram sitt budskap bättre i media.

Slutligen efterfrågade Pagrotsky fler socialdemokrater som aktivt deltar i den offentliga debatten.
- Var är alla Sveriges intellektuella som kan nyansera och balansera nyhetsflödet kring den politiska debatten?


Annons

Annons

LEIF PAGROTSKY

Född: 1951
Politiskt parti: Socialdemokraterna
Valkrets: Göteborg
Utbildning: Ekonomimagister vid Göteborgs Universitet
Aktuella uppdrag: Riksdagsledamot, Kulturpolitisk talesperson för (S), Vice ordförande i riksbanksfullmäktige (2006-), suppleant i EU-nämnden (2006-)
Tidigare ministerposter: Närings-, handels och utbildningaminister i Göran Perssons regering 2002-2006

Källa: riksdagen.se

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…