Annons
Annons
Det blir billigare för studenter att åka buss i Uppsala från den 17 januari nästa år.
Foto: Gusten Holm

Studentrabatt på bussen


Från och med mitten av januari blir det billigare för Uppsalas studenter att ta bussen. Upplands lokaltrafik hoppas öka antalet resenärer och Uppsala studentkår hoppas på färre cykelolyckor.

Den 17 januari nästa år inför Upplands lokaltrafik (UL) studentrabatter på sina resor. Priserna sänks med 30 procent och ett månadskort på stadsbussarna i Uppsala kommer att kosta 350 kronor istället för ordinarie 500. Det kommer att bli fem olika studentkort beroende på vilka zoner som ingår.
– Vi vill göra studenter mer vana vid att resa kollektivt – så att de senare i livet ska välja bussen framför bilen. Men självklart är det mest miljö- och hälsomedvetna valet att gå eller cykla, säger Johan Damström på UL.
Beslutet att införa rabatter togs den 13 oktober och är enligt Johan Damström ett led i arbetet med att öka antalet som reser kollektivt. Det nationella målet är att fördubbla kollektivtrafiken till år 2020.
Korten kommer att vara opersonliga, men den som reser måste kunna styrka sina heltidsstudier med giltig studentlegitimation, som visar att studierna bedrivs på minst 75 procent.
– Om målet är att fler ska resa mer så är det väl helt naturligt att flera studenter ska kunna dela på ett kort, säger Johan Damström.

Uppsala studentkår välkomnar satsningen med hurrarop.
– Äntligen Det här är något som Uppsala studentkår tillsammans med Farmacevtiska studentkåren har arbetat för i flera år. Vi för en kontinuerlig dialog med UL och det är roligt att se att vårt påverkansarbete har gett resultat. Roligt att de har lyssnat på oss när vi sagt att studenterna kommer att resa kollektivt om det bara blir billigare. Jag hoppas att detta kommer att leda till att det blir färre cykelolyckor under vinterhalvåret, säger Karin Nordlund som är vice ordförande på Uppsala studentkår.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?