Annons
Annons

Även studenter måste ha en buffert


Höjt studiemedel är ett av kraven i den sjunde upplagan av Utbildning straffbart? som släpps den 9 november. Ytterligare 500 kronor behövs, enligt rapporten.

I dag lever var tredje student under fattigdomsstrecket. Enligt Swedbanks uträkningar har en student 160 kronor kvar att leva på när alla nödvändiga utgifter är betalda, och då räknar man med ett bostadsbidrag på 800 kronor, trots att endast cirka 15 procent av studenterna har bostadsbidrag. För tjugo år sedan hade en student 1 250 kronor kvar i plånboken enligt samma uträkning – utan bostadsbidrag. En viktig förklaring till att köpkraften minskat med nästan 2 000 kronor i månaden är att boendekostnaderna ökat kraftigt samtidigt som studiemedlet halkat efter.

Regeringen har aviserat en höjning av studiemedlet med 500 kronor i juni nästa år, men trots denna och den tidigare höjningen på 430 kronor som genomfördes i januari i år vill Saco studentråd och kårerna i Uppsala, Umeå och Stockholm höja studiemedlet med ytterligare 500 kronor.
– Även studenter måste ha en buffert för oförutsägbara utgifter som sjukdom, tandläkarbesök och dylikt – det är inte hållbart att gå plus minus noll varje månad, säger Uppsala studentkårs vice ordförande Karin Nordlund, som varit med och skrivit rapporten.


Annons

Annons

Utbildning Straffbart? är en rapport om nbsp; de sociala trygghetssystemen och studenternas ekonomiska situation. Den ges ut vartannat år av Saco studentråd samt studentkårerna i Uppsala, Stockholm och Lund.

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…