Annons

Regeringen lovar se över regler för studiemedel


De nya tuffare villkoren för studiemedel kritiseras skarpt av flera studentorganisationer. Nu lovar regeringen en översyn av reglerna.

Den 9 november släpper Saco studentråd och tre studentkårer den sjunde upplagan av rapporten ”Utbildning straffbart?”. Rapporten är kritisk mot de skärpta reglerna för dispens och studiemedelsutbetalningar som gäller från den 1 juli i år. Endast vid synnerliga skäl kan studiemedel beviljas för mer än 240 veckor.
– De har stramat åt reglerna ännu mer. Tidigare tog man hänsyn till förhållanden av personlig natur som studentfackligt engagemang, byte av utbildning eller om man tog längre tid på sig att bli klar, men nu kan man få dispens endast om man drabbats av sjukdom, dödsfall i familjen eller allvarliga brister hos utbildningsanordnaren, vilket är problematiskt, Uppsala studentkårs vice säger Karin Nordlund.
– Du får ingen chans att göra om och göra rätt. De som blir mest lidande är studenter som saknar andra finansieringsmöjligheter i och med att de måste läsa klart en utbildning de inte trivs med, säger Saco studentråds ordförande Lisa Gemmel.

För att öka genomströmningen i högskolan har regeringen skärpt reglerna även vad gäller resultat och studietakt. För att få behålla sitt studiemedel ska man studera på minst 62,5 procent och ta minst 37 högskolepoäng under det första året. Under nästföljande år gäller 75 procent och minst 45 högskolepoäng.
– Det finns inget utrymme för studenter att misslyckas idag. Systemet gagnar dem som redan från början vet vad de vill bli, säger Karin Nordlund och konstaterar att det framför allt missgynnar studenter från en studieovan miljö.
Följden har blivit att betydligt flerän tidigare har fått avslag på sina ansökningar om studiemedel. Även CSN har klagat på de nya reglerna. CSN tvingats kräva in uppgifter om de sökandes prestationer mycket långt tillbaka i tiden. Det har gjort att en mängd praktiska problem uppstått för de studerande, CSN och skolorna , skriver myndigheten på sin hemsida.
Nu lovar regeringen att se över bestämmelserna.
– De fick konsekvenser som inte var riktigt väntade, säger biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni till TT.

För den som inte betalar sina räkningar i tid är det hårdhandskarna som gäller. Efter två påminnelser och ett kravbrev får CSN från och med i år säga upp studielånet till omedelbar betalning, vilket innebär att hela skulden måste betalas på en gång.
– Återbetalningsproblemet är ett symptom på ett större problem. Vem tjänar på att utbilda sig? I det nuvarande återbetalningssystemet baseras återbetalningen på lånets storlek och inte på låntagarens inkomst, varför låginkomsttagare med långa utbildningar, framför allt kvinnor och invandrare, tvingas betala tillbaka en större andel av sin inkomst jämfört med höginkomsttagare med medellång utbildning. Problemen med återbetalning beror på ett systemfel samtidigt som det är ett problem för den enskilde. Återbetalningsreglerna bör ändras så att återbetalningen baseras på inkomsten, inte minst ur ett jämlikhetsperspektiv, säger Lisa Gemmel.

nbsp;


Annons

Annons

DE NYA REGLERNA FÖR STUDIEMEDEL

CSN ser numera enbart till uppnådda studieresultat. Tidigare har det gått att få fortsatta studiemedel trots otillräckliga studieresultat om CSN bedömt att de skulle klara sina studier i normal tid.

När CSN räknar fram hur många poäng den studerande måste ta för att få fortsatta studiemedel ser man bara till den senaste perioden med studiemedel. Förut togs även hänsyn till tidigare perioder, om det var till fördel för den studerande.

Kraven har skärpts för vilka personliga skäl som CSN kan ta hänsyn till.
• CSN tar inte hänsyn till om en studerande inte klarat studieresultaten för att han eller hon valt fel utbildning, om han eller hon sedan bytt.
• CSN kan inte som tidigare bortse från studieresultat äldre än tio år när någon söker studiemedel på nytt.
• CSN kan inte längre ta hänsyn till om den studerande haft kårfackliga uppdrag. nbsp;
• CSN kan numera ta hänsyn till om en studerande inte har klarat tidigare studieresultat på grund av allvarliga brister hos högskolan. Detta har inte varit möjligt förut.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…