Kåren: Sök studiemedel för två terminer


Nu kommer effekterna av CSN:s hårdare regler – studenter som bara sökte studiemedel för höstterminen fick vänta längre än vanligt på sina pengar när vårterminen drog igång.

Kårens studentombud Fatma Aksal har under vårterminen tagit emot ett antal ärenden rörande studenter som inte fått sina studiemedel utbetalda i tid. Det kan dröja en dryg månad in på vårterminen innan universitetet hunnit registrera höstterminens resultat. Eftersom CSN numera utgår från den senast beviljade perioden innan de betalar ut studiemedel – och höstterminen i de allra flesta fall fortsätter en bit in i januari är det många som riskerar att drabbas av de nya, hårdare reglerna.
– Det här är första terminen som det här problemet uppstår och jag råder alla studenter att söka studiemedel för två terminer i taget även om de inte vet om de ska plugga nästa termin. Det är enklare att höra av sig till CSN och meddela att man inte ska fortsätta studera än att stå utan pengar i en månad, säger Fatma Aksal.
De nya reglerna trädde i kraft den 1 juli förra året – innan dess kunde CSN titta på studentens samlade prestationer. Nu tittar man endast på den senast beviljade perioden, alltså den senaste terminen eller året, något både kåren och universitetet är kritiska till.
– Det är mycket tråkigt att regeringen och CSN sätter upp sådana studiemedelsregler att det försvårar en normal studiegång. Studiemedlet bör vara till för att stödja, inte försvåra. Vi har sagt till regeringen att de här frågorna måste ses över, säger Einar Lauritzen, chef på Studerandebyrån vid Uppsala universitet.

Enligt regelverket har institutionerna på universitetet 25 kalenderdagar på sig att rätta en tenta och föra in resultatet i Ladok, det system CSN använder för att kontrollera studieresultaten innan de beviljar studiemedel för en ny period.
– På grund av de problem som uppstått med återkrav har flera utbildningar flyttat sina tentor från december till januari och därmed ersatt ett problem med ett annat. Men även om den ordinarie tentan ligger innan jul kan det bli problem, då omtentan förmodligen läggs i januari. Alla ska ha rätt till omtentamen, men i praktiken blir det inte längre så på grund av de nya resultaträkningsreglerna, säger Fatma Aksal.
Einar Lauritzen berättar att det inte finns några centrala riktlinjer för när omtentor ska läggas, utan att det är upp till institutionerna att bestämma.
– Det är nog så att den här typen av problem finns lite här och där på universitetet. Blir man drabbad får man vända sig till fakultetsnämnden eller till institutionsstyrelsen – problemet måste lösas där det uppstår, säger Einar Lauritzen.
För att få studiemedel måste man ha klarat 75 procent av de poäng man blivit antagen till. Enligt Fatma Aksal godkänner CSN ett intyg från kursföreståndaren för att bevilja studiemedel även om resultaten inte hunnit föras in i Ladok.
– Universitetet är medvetet om de nya reglerna och de flesta lärare är högst villiga att skriva intyg, men jag tycker att det är viktigt att både CSN och universitetet tar ansvar och informerar om vilka konsekvenser ansökningar om studiemedel för en termin kan få, säger Fatma Aksal.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…