Det våras för nationsbrunchen
Brunchen härstammar från sekelskiftets England, där överklassen behövde en stadig måltid att vräka i sig efter morgonjakten. Ett tiotal år senare etablerade brunchen sig i USA varifrån den spred sig vidare.
Från början var det tänkt att man skulle göra det enklare med matsysslorna i hushållet under söndagen, det vill säga slå ihop frukosten och lunchen. Numera handlar det snarare om att få en stadig start på dagen. Ordet brunch är en sammansättning av engelskans breakfast och lunch. Brunch är med andra ord en större måltid som serveras någon gång på förmiddagen och avslutas tidig eftermiddag.
Brunchen kom till Sverige i slutet av 80-talet och har de senaste åren vuxit i popularitet. Den har också fått ett svenskt namn som dock inte används så flitigt; frunch. Fem av Uppsalas 13 nationer dukar upp sina bord för brunch på helgerna.
En brunch serveras alltid i bufféform, men kan skilja sig mycket från ställe till ställe. Vanliga brunchingredienser är i varje fall ägg, bacon och pannkakor, vilket även nationerna tagit fasta på. En annan vanlig ingrediens är drinken Bloody Mary som serveras på Uppsalas lyxigare brunchbufféer. På nationsbruncherna serveras dock ingen alkohol.
Vi har med kritiska gommar testat dessa fem nationsbruncher. Vi har analyserat såväl mat som stämning och hoppas att detta test ska göra dig sugen på att besöka någon av bruncherna. De kan rekommenderas som såväl bakishäng som plugghörna.
Men se upp Det gäller att vara ute i god tid. Maten kan ta slut betydligt tidigare än vad som anges. Vill du vara säker på att få ta del av allt som ingår måste du nästan vara där när nationen öppnar.
Vi vill poängtera att vi endast har provätit varje brunch en gång. I restaurangernas, och kanske ännu mer nationernas, värld kan variation på kvalitet och utbud skilja sig från dag till dag. Våra besök är alltså stickprov; vi (eller kanske snarare nationerna) kan ha haft tur respektive otur. Punkten “Ingår” är baserad på vad som ingick i den stund vi närvarade vid respektive brunch. Vi ansvarar inte för vad som, i matväg, tagit slut innan vårt besök eller vad som kan ha tillkommit efter att vi gått. Dock försökte vi besöka samtliga bruncher relativt tidigt.
I samtliga bruncher ingår kaffe, te, juice eller saft. Kvaliteten skiljer sig här inte nämnvärt åt, förutom att V-Dala har ett betydligt större tesortiment jämfört med resten av nationerna.
Snerikes
GGG
Var? St Olofsgatan 16, tel: 15 40 60
När? lördagar: 12.00–15.00
Pris: 60:- med nationsleg, 70:- utan.
Mat som ingår: Scones, fetasallad, bacon, prinskorv, spare ribs, scrambled eggs, pasta med köttfärs, pommes frites.
Efterrätt som ingår: Morotskaka, kladdkaka, våfflor med sylt och grädde, dumlekolor.
Smakar: De saftiga spare ribsen är ett angenämt inslag i buffén. Fetasalladen är något tråkig, då den inte innehåller någon dressing. Pommes fritesen har legat framme lite väl länge. Morotskakan smakar gott, men den vita glasyren är sådär. Våfflorna är däremot underbara. Det känns en aning fånigt att man har skrivit ut dumlekola på menyn som ligger framme på borden.
Stämning: Tända ljus i stora silverkandelabrar bidrar till en smått romantisk atmosfär. Lokalen känns gammaldags på ett positivt sätt. Det finns dock risk för att känna sig mer eller mindre irriterad när ett stort gäng gäster ständigt blockerar passagen till buffén, såväl som till utgången. Snerikes brunch känns som en fritidsgård för de som hänger på Ekonomikum och Juridicum under veckodagarna. Om du vill smälta in bör du klä upp dig.
Service och upplägg: Maten står på värmepanna för att hållas fräsch, och fylls på kontinuerligt. Personalen är glad och trevlig. En del bord är emellertid mycket ostädade och man kan hitta kvarlevor från tidigare brunchgäster i form av avgnagda köttben och hopknölade servetter. Bra är att det ligger menyer på borden.
V-Dala
GGGG
Var? S:t Larsgatan 13, tel: 13 31 33
När? söndagar: 11.00–14.00
Pris: 50:- för V-dalingar, 60:- med nationsleg, i övrigt 70:-
Mat som ingår: Prinskorv, baguettebröd, scones, fil eller mjölk med flingor, två sorters hemgjorda pizzor varav en med korv och en med skaldjur som basingrediens, kokta ägg, sallad, potatissallad, pastasallad.
Efterrätt som ingår: Pannkakor med sylt och grädde, kladdkaka.
Smakar: De fräscha pizzorna är gjorda på någon form av polarkaka. Potatissalladen är perfekt kryddad och krispig. Sconesen är rykande färska och kommer i en tilltalande rund, liten form. Salladen är god. Kladdkakan är varm och precis lagom kladdig och får toppbetyg. Urvalet är inte exceptionellt, men alla rätter och tillbehör håller en hög kvalitet.
Stämning: Långa träbord som kan bidra till skolmatsalskänsla. Lokalen är relativt ljus jämfört med många nationer. Detta är ett bra alternativ för dig som har dina föräldrar på besök, många kommer hit med sina familjer. Atmosfären är avslappnad – hit kan du komma direkt från mysfåtöljen om så önskas.
Service och upplägg: Maten och presentationen i sig känns mycket fräsch. Till skillnad från andra nationer ligger inte alltför många varma rätter framme och kallnar. Personalen är hjälpsam.
Göteborgs
GG
Var? S:t Larsgatan 7, tel: 13 20 06
När? söndagar: 12.00–14.00
Pris: 65:-
Mat som ingår: Prinskorv, bacon, scones, pizza, scrambled eggs, bulgursallad, kyckling att ha i salladen om så önskas, potatis, fattiga riddare.
Efterrätt som ingår: Våfflor med sylt och grädde.
Smakar: Baconen är god och mer knaperstekt än på andra nationer. Sconesen känns inte så färska. Pizzan är ett trevligt och gott inslag. Bra är att du som är vegetarian kan välja om du vill ha kyckling i salladen eller inte. Den kokta potatisen är felkryddad och smakar således inte gott. De fattiga riddarna smakar okej och är ett kreativt bidrag till buffén. Tyvärr finns det ytterst lite av varje maträtt kvar.
Stämning: Den tråkigaste lokalen av dem alla. Liten, trång och till skillnad från de flesta andra nationerna fri från historiska vingslag. Ett frånstötande tygstycke med reklam för Pripps Blå pryder en av de vita väggarna. Om du är född på 90-talet, göteborgare eller utbytesstudent kommer du åtminstone känna att du passar in. Ur högtalarna strömmar Håkan Hellström.
Service och upplägg: Personalen består av killar i tjugoårsåldern som sätter sig och hänger med sina homies så fort de får en ledig stund. En kvart efter öppnandet ringlar sig kön till brunchen ända bort till ytterdörren och en stor del av maten är utplockad. Vid besöket var det enda våffeljärn som fanns felinställt alternativt trasigt, vilket ledde till att det tog uppåt en halvtimme att grädda sin våffla.
Gästrike-Hälsinge
GG
Var? Trädgårdsgatan 9, tel: 66 61 41
När? söndagar: 11.00–14.30
Pris: 60:- med nationskort, 70:- utan
Mat som ingår: Stekt ägg, bacon, sallad, baguette, diverse pålägg som Philadelphiaost, skinka, salami och grönsaker. På hemsidan påstås att det ska serveras pyttipanna, ugnsstekt potatis, köttbullar, pizza, pasta och fruktsallad. Men inget av detta såg vi skymten av. Vid besöket hade de inte lagat någon egen rätt, utan enbart värmt upp alternativt stekt något. Utbudet var knapert och innehöll minst att välja bland av alla de fem nationerna.
Efterrätt som ingår: Pannkakor med hjortronsylt och grädde, kladdkaka.
Smakar: Det stekta ägget är en annorlunda repertoar som välkomnas. Baguetten är varm och färsk, men den kan inte kompensera för frånvaron av nybakade scones. Kladdkakan är stenhård och bränd, till konsistensen mer som en knäckebrödsmacka än en dessert. Pannkakorna är lite tråkiga, men hjortronsylten jättegod. Med tanke på det knapra utbudet blir man inte mätt, men inte heller sugen på att enbart proppa i sig bröd som är det enda som finns kvar.
Stämning: Utrymmet är stort och blir därmed inte trångt. Ett av rummen är nationens bibliotek, vilket känns mysigt. Alla typer av studenter går hit så det är lätt att känna sig hemma. Medelåldern på studenter är dock lite högre än på övriga nationer. Atmosfären som sådan är gemytlig. Däremot kan det hända att du hamnar på en trasig stol och måste byta bord.
Service och upplägg: 45 minuter efter att vi kom fanns endast bröd med pålägg och pannkakor kvar. Priset sänktes då till 30 kronor. Personalen var glad och pratsam under hela besöket, trots att man skulle kunnat gissa på många missnöjda brunchsugna.
Tillägg: När vi först kom till GH var maten slut fastän det var långt innan den utsatta tiden för brunchen gått ut. Vi fick vackert gå hem och invänta en annan helg.
Västgöta
GGG
Var? Slottsgränd 8A, tel: 13 63 60 Här kallas det ”frunch”
När? lördagar: 12.00–15.00
Pris: 70:-
Mat som ingår: Scones, varma champinjoner, prinskorv, bacon, bönor, sallad (tillkom), ugnsbakade tomatskivor, pålägg såsom apelsin- och jordgubbsmarmelad, ost, skinka, gurka och tomat. VG har varje vecka ett tema på sin brunch. Då vi besökte deras brunch var det ”engelskt” som var på tapeten.
Efterrätt som ingår: Kärleksmums, chokladbollar, jordgubbspaj med vaniljsås, blåbärskanelbullar.
Smakar: Sconesen är goda och nybakade, men är av olika storlekar vilket gör att en del av dem ser groteska ut medan andra ger ett ynkligt intryck. Det känns tråkigt att bönorna kommer direkt från konservburken. De ugnsbakade tomaterna är kryddade med på tok för mycket oregano och svartpeppar. Å andra sidan är det positivt att Västgöta försöker sig på en del egna rätter till skillnad från vissa andra nationer. De varma champinjonerna är välsmakande. Salladen är fräsch, men om du inte gillar chunkystyle på lökbitarna så är den inget för dig. Jordgubbspajen ser oaptitlig ut, men smakar gott. Vaniljsåsen är dock en katastrof. Blåbärskanelbullarna är mycket torra. Däremot är kärleksmumsen och chokladbollarna fantastiska.
Stämning: Småbarnsfamiljer och en salig blandning av studenter (med en viss överrepresentation av alternativa sådana) kommer hit. Vackra målningar med historiska motiv smyckar väggarna.
Service och upplägg: Den varma maten är, till skillnad från andra nationer, täckt med folie vilket känns hygieniskt. Negativt är att man endast får en tallrik som man både ska äta huvud- och efterrätt på, och att personalen dessutom höjer på ögonbrynen då man ber om en ny.
Tillägg: När vi försökte gå på VG:s brunch första gången, upplyste personalen oss om att maten var slut, fastän vi var tidigt ute. De lovade oss att det skulle finnas mer mat inom en timme, men besvikelsen var stor då vi kom tillbaka och ingen ny mat hade kommit eller skulle komma.
nbsp;