Intresset för kost och hälsa har alltid varit stort hos Nicklas Neuman.
Foto: Hanna Strandberg

Hälsotänkare


Nicklas Neuman är den forskningssugne kostvetarstudenten som tar den akademiska världen med sig in på gymmet. Tillsammans med bloggkollegan Jacob Gudiol ger han ut en bok om kost och träning, där allt bygger på forskning i ämnet.

Han beställer kaffe i en mugg och ett glas vatten, väljer att sätta sig med ansiktet mot solen på den mest soliga sidan av uteserveringen på Café Öfre Slotts. Nicklas Neuman läser en master i kostvetenskap vid Uppsala universitet och vid sidan av studierna driver han en framgångsrik blogg tillsammans med sjukgymnasten Jacob Gudiol. Nu ger de ut boken ”Forma kroppen och maximera din prestation – Om kost och träning på vetenskaplig grund” tillsammans.
– Jag tycker att boken fyller en lucka, det mesta som finns på svenska är för avancerat eller på en alltför låg nivå. Boken passar dem som vill skaffa sig mer teoretisk kunskap om kost och träning, men som inte vill köpa universitetslitteratur. Det är inte på något en bantarbok – den som väntar sig en quick fix inför beach 2011 ska inte köpa boken, säger Nicklas Neuman och ler.
De kapitel i boken som ändå berör viktnedgång är uppdelade i två delar, en för dem som bara vill tappa några extrakilon och en för dem som vill gå mer på djupet, förklarar han. Boken tar i övrigt upp olikheter mellan människor vad gäller fysiologi, hur olika typer av kost påverkar kroppen och hur styrke- och konditionsträning egentligen fungerar.
– Vi försöker vara så objektiva som möjligt istället för att som i många andra böcker, hävda att det finns en lära som är bättre än alla andra. Har vi inte belägg för något skriver vi det inte. Sedan kan man alltid gå till källorna själv och fördjupa sig.

Syftet med boken är att redan intresserade ska få mer kött på benen, både genom innehållet och genom referenserna på slutet. Författarna slår även hål på en rad myter som florerar.
– Det råder inga tvivel om att det är en akademisk bok. Jag skriver för akademiker. Jag får till och med på universitetet höra att jag skriver för gammaldags – men det finns en anledning till att bloggen är så populär, så jag vill inte ändra för mycket, skrattar han.
Bloggen startades av Jacob, och är med sina runt tusen dagliga besökare förmodligen en av orsakerna till att folk, redan innan boken fanns i fysisk form hos nätbokhandlarna, hade beställt den. Nicklas har även en spalt i Body Magazine, och både han och Jacob är aktiva på olika träningsforum, så folk känner till dem.
– Vi fick vår första statistikrapport den 2 maj och då hade vi redan sålt 305 exemplar av boken, trots att den bara funnits uppe till försäljning på nätet sedan den 28 april. Det känns jätteroligt.

Det var träningen
som väckte hans intresse för kost från början. Han tränade fotboll på elitnivå när han var yngre, men efter att han bröt benet under en fotbollsmatch på gymnasiet valde han att hoppa av fotbollen och istället börja träna något annat. Numera blir det både styrka och kondition.
– Jag kommer att börja cykla nu när det är vår. Eftersom jag bor i Flogsta tar jag mig ofta ut mot Håga. En normal runda ligger på ungefär fyra mil.
Nicklas förklarar att han har en tendens att nörda ner sig i saker och ting. Boken är ett resultat av två års arbete med att plöja vetenskapliga artiklar och aktuell litteratur. Manusstopp var i mars förra året och efter det väntade ett antal omarbetningar.
– Det är jag glad för nu, för boken blev så mycket bättre. Vi kunde ta med nya studier och forskningsartiklar in i det sista. De 200 sidorna blev 360 i slutändan, säger han med ett leende.

Parallellt med författandet har han tagit en kandidat i kostvetenskap och läser nu masterprogrammet i samma ämne. Drömmen är att forska, men om inte det går vägen hoppas han kunna utveckla sitt skrivande i tidningar och böcker, samt föreläsa och leva på det.
– Min hemkommun Degerfors är bra på att söka EU-bidrag, så där kanske det kan finnas chans till jobb. Jag skulle gärna arbeta på till exempel folkhälsoförvaltningen.
Eventuell framtida forskning skulle inte handla om träning utan om kostsociologi, då Nicklas tycker att det är det verkligt intressanta. Just nu läser han kursen Matvanor och konsumtionssamhället, som tar upp de negativa effekterna på miljön såväl som de samhällsvetenskapliga aspekterna.
– Det är intressant hur kostvanor påverkar folks sociala liv. De är väldigt identitetsskapande och det man har med sig kulturellt kan fungera antingen som en skyddande faktor eller som en riskfaktor. Högutbildade och högavlönade har ett helt annat konsumtionsmönster än lågutbildade och lågavlönade. Det stora problemet för den fysiska hälsan är att skillnaderna mellan olika grupper i samhället ökar.

Nicklas skriver gärna fler böcker, men han har inget intresse av att bli en ny Mats-Eric Nilsson (författaren till Den hemlige kocken och Äkta vara).
– Vill man nå en jättestor publik så måste man förenkla och dra saker för långt, men det blir lite för svartvitt tycker jag. Men det är bra att han har skapat en debatt om livsmedelsindustrin.
Att få respons är viktigt tycker Nicklas, och hoppas att folk ska kritisera boken och ifrågasätta vad han och Jacob skriver.
– Ingen vetenskap är någonsin statisk. Det vi skriver idag kan om tio år vara helt förlegat, men är det någonting jag verkligen tycker är evidensbaserat så är det måttlighet – oavsett vad det gäller.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…