Studentkortet måste ha SL-logga för att vara giltigt på stadsbussarna.
Foto: Hanna Zander

Klarar du en kontrollant?


Det är inte helt lätt att veta vad som gäller för UL:s studentrabatter, och fel logga på Mecenatkortet ger dig 1 200 kr i böter. Ergo reder ut kortkrånglet.

nbsp;

När Freija Carlstén skulle åka den korta sträckan från Stora torget i Uppsala till Carolina Rediviva åkte hon på 1 thinsp;200 kronor i böter.
– Jag blev jätterädd och trodde jag hade gjort något fel, säger hon.
Vid tillfället läste Freija Carlstén på halvtid på Uppsala universitet och på heltid på SLU. Hon fick två olika studentkort med posten och tog för vana att bara ha det ena med sig – det utan Stockholms länstrafiks (SL) logga.
– Jag tänkte inte på att det var någon skillnad mellan korten, den där lilla loggan lade jag inte ens märke till, säger hon och fortsätter:
– Jag förklarade för kontrollanterna vad som hade hänt och att jag visst var heltidsstudent i Uppsala. ”Så här är reglerna”, svarade de bara.
De sade åt Freija Carlstén att uppsöka UL-center om hon hade några invändningar, vilket hon gjorde, med resultatet att hon slapp betala. Men hon är fortfarande osäker på hur UL:s regler för studentkort egentligen ser ut.
– Det hela är lite luddigt. Vad krävs – att man är medlem i kåren, att man pluggar på heltid? Det borde vara tydligare, tycker jag.

Anna-Pia Norman i Uppsala studentkårs reception säger att studenter som av olika anledningar saknar SL-loggan på sina studentkort ibland kommer in och undrar vad det beror på.
Loggan, berättar hon, är en överenskommelse med korttillverkarna och reserabattgivarna.
– Den bekräftar att studenten läser på minst 75 procent. Det är vi på kåren som verifierar det, baserat på uppgifter från universitetet.
Det händer ibland att studenter som inte registrerats på sin kurs innan kortet tillverkats, eller står skrivna på en adress utanför Uppsala- och Stockholmsregionen, får fel eller ingen logotyp på sitt studentkort – även om de uppfyller kraven. nbsp;
– Det gäller att var och en kollar sitt kort och beställer ett nytt om det skulle visa sig vara ogiltigt, säger Anna-Pia Norman, och tillägger att det är möjligt att kåren borde bli ännu tydligare med den här informationen. nbsp;

På Pressbyrån på Stora torget provar vi att köpa ett månadskort för stadsbussarna. Vi visar fram ett studentkort som har Skånetrafikens logga istället för SL:s – ett kort som kommit till en student som ännu inte adressändrat från Lund till Uppsala, men som läser på heltid här.
– Visst, det går bra, säger personalen.
Vi visar närmare och hänvisar till vad UL skriver på sin hemsida – att det måste stå SL på kortet. nbsp;
– Jaha, har du fel logga kan du få böter. Så vänta tills du fått rätt kort.
Personalen på Pressbyrån håller med om att det säkert kan hända att studenter med för UL ogiltiga studentkort får köpa rabatterade månadskort i butiken. nbsp;
– Vi litar på att den som köper kortet har koll på vad som gäller. Ibland kommer det ju in föräldrar som köper sådana här kort åt sina barn – de har ju inte barnens legitimation med sig.

UL:s trafikinformatörer bekräftar att många studenter verkar ha fel logga på sina kort.
– Det kommer in överklaganden varje vecka, berättar personalen på UL-center.
De som av någon anledning fått fel eller ingen logga på sitt kort och kan visa att de i själva verket borde ha en, får kontrollavgiften tillbakadragen och en tillsägelse att beställa ett nytt kort.

Sara Borsiin

nbsp;


Annons

Annons

STUDENTRABATT
Från och med januari 2011
finns UL-kort med studentrabatt.
Vid en kontroll krävs förutom giltigt id-kort, ett CSN-, Mecenat eller Studentkort med SL-logga. (Någon UL-logga finns alltså inte.)
Skulle loggan saknas eller vara fel, eller kortet på annat vis ogiltigt, utdelas kontrollavgift på 1 thinsp;200 kr.
Kontrollavgiften går att överklaga i tio dagar. Du måste då kunna styrka för UL-center att du studerar på heltid i Uppsala.

Källa: UL-center

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.