Uppsala + Gotland = ?
– Vi har ju aldrig tidigare ställts inför den här situationen och det är svårt att säga något innan vi har alla fakta på bordet. Alla dörrar och alternativ står öppna, säger Karin Nordlund, ordförande vid Uppsala studentkår.
Karin Nordlund är – nbsp;tillsammans med representanter från Uppsala universitet, Högskolan på Gotland och studentkåren Rindi – nbsp;med i en arbetsgrupp som träffas med jämna mellanrum.
– Där diskuterar vi hur vi vill ha det och vad vi vill uppnå om lärosätena går ihop.
Och det man vill uppnå, berättar hon, är bättre utbildningskvalitet och bredare kursutbud. Att Uppsala universitet lånar lärare från Gotland eller att Uppsalastudenter kan studera en termin på Gotland, är något som kanske kan bli tänkbart vid en sammanslagning, enligt Karin Nordlund.
Hon kommer att resa till Gotland i april för att ta del av Rindis stadgar och deras studiebevakande verksamhet.
– Vi vill ta reda på om deras kår har samma syn på studiebevakning som vi, och om man på något sätt kan få ihop våra organisationer.
Uppsala studentkår har vid två tillfällen haft en studiebevakare, Bjarni Juliusson, på Gotland med uppdrag att undersöka hur kåren arbetar. Han ska i dagarna lämna en rapport om sina observationer till Uppsala studentkår.
– Jag har pratat med personer på Rindi, suttit med på styrelsemöten och träffat studenter på kårpuben, säger Bjarni Juliusson, och fortsätter:
– Situationen är väldigt oklar. Förutsättningarna för en sammanslagen kårverksamhet hänger mycket på hur Uppsala universitet och Högskolan på Gotland väljer att organisera sig om de går ihop. I nuläget vet vi ju inte vilka utbildningar som hamnar på Gotland och var studentrepresentanterna ska sitta.
De båda lärosätenas studentkårer skiljer sig på flera punkter. Gotlands kår har flera studiesociala grupper där studenter kan engagera sig i exempelvis teater och dans. Dessutom anordnar de emellanåt fester för sina medlemmar.
– De har jättebra verksamhet, men den typen av sysselsättning är inget som vi vill börja med, säger Karin Nordlund, och menar att utbildningsbevakningen är och ska fortsätta att vara kärnverksamheten för Uppsala studentkår.
Ett som är säkert är att det inte finns plats för två kårer.
– Båda studentkårerna är överens om att alla studenter på Gotland ska representeras av en enda kår, säger Karin Nordlund.
För att ytterligare bilda sig en uppfattning om vad en sammanslagning kan innebära ska Uppsala studentkår senare i vår medverka i en paneldebatt i Helsingborg. Deltagarna kommer att diskutera sammanslagningar och hur det har fungerat för lärosäten som har campus på fler orter, till exempel Lunds universitet som har ett campus i Helsingborg.