UTN, partivalssystem och decentralisering – årets kårvalsdebatt genomförd
< --[if gte mso 9]>
nbsp;
Elisabet Forssell, tjänstledig handläggare på Uppsala studentkår, agerade moderator och uppmanade deltagarna att inleda kvällen med att presentera årets viktigaste frågor (se länkad artikel för mer information). När debatten väl släpptes fri dominerade två frågor debattens första timme: UTN-frågan och partivalssystemet.
– Vi tror på en decentraliserad kår som kan se till studenternas behov. Vill man skapa en egen kår, som UTN, så vill inte vi stå i vägen för det. Vi tror inte att det skulle söndra, utan snarare stärka om man kom närmare studenterna, säger Richard Böhme från Centerstudenter redan i sitt inledningsanförande. Gröna studenter har tidigare uttryckt sig försiktigt positiva till UTN:s ambition att bli en egen kår.
– Vi ska inte splittra kåren för att komma närmare studenterna, men att bara låsa oss vid att vi måste vara en enad kår går inte heller, säger Magnus Olofsson, partiets representant i paneldebatten.
Frågan rör alltså huruvida Uppsala teknolog- och naturvetarkår ska få status som egen kår, och därmed rätten att utse studentrepresentanter till universitetets organ, eller inte. Jenny Jakobsson Kangas från Fi-studenter påpekar att det är viktigt att studenterna på fakulteten själva ska få säga sin åsikt i frågan.
– Det är inte så att alla studenter på teknatfakulteten bara sitter och väntar på att UTN ska få bli en egen kår, säger hon. Johan Söderqvist från Vänsterns studentförbund var den som uttalade sig mest kritisk bland de samlade partirepresentanterna.
– Vi i VSF är ett av få partier som tycker att det skulle vara dåligt om UTN blev en egen kår. Ju fler kårer desto mer splittrad kommer studentrösten att bli. Jag tycker att det är ett väldigt lustigt resonemang som förs här – att fler kårer skulle göra kåren starkare. Diskussionen var kopplad till frågan om decentralisering, något som alla partier tycks ställa sig mer eller mindre positiva till. Även den andra viktiga debattfrågan – partivalssystemet – kopplade tillbaka till det. Frågan huruvida representanterna i kårens styrelse och fullmäktige ska tillsättas genom val mellan politiska partier, eller på något annat sätt, har diskuterats länge.
I grund och botten finns det två olika ståndpunkter – antingen ser man partierna som viktiga för att fånga upp och föra fram studenternas åsikter, eller så ser man dem som ett hinder som minskar studenternas intresse för kårens verksamhet. Moderator Elisabet Forssell frågar de partier som inledningsvis sagt sig vara negativa till partipolitiken hur väljarna ska veta vad de får om de röstar på ett parti som inte har en ideologisk grund att stå på.
– Vi är naturligtvis politiska, men vi knyter inte an till att det finns en politisk ideologi som styr vilka frågor vi driver. Det man kan säga om oss i UUS i stort är att vi samlar väldigt många studenter med ett brett perspektiv, säger Fredrik Pettersson från Uppsala universitets studenter. S-studenters representant Yasmin Hussein, håller inte med.
– Visst är det fantastiskt bra att det finns partier som representerar många studenter. Jag vill poängtera att partierna i kåren inte behöver bildas utifrån rikspolitiken, säger hon och hävdar att det kanske är dags att lyfta fram möjligheten att bilda sektionspartier, men att det för den skull inte finns någon anledning att hindra studenter från att engagera sig partipolitiskt.
– Det vore att inskränka studenternas möjligheter att organisera sig. Även Piratstudenterna, representerade av Klara Ellström, ställde sig positiva till att låta sektionerna få ta plats i fullmäktige.
– Som det är nu bestäms väldigt mycket i fullmäktige som handlar om och styr sektionerna, säger hon, men tillägger att det inte innebär att Piratstudenterna vill avskaffa det partipolitiska systemet, åtminstone inte under kommande mandatperiod. nbsp;
nbsp;
nbsp;