Vill ge asylrätt högre status
– Det är väldigt tråkigt att det ses som mindre prestigefyllt, säger Linn Öst Nori, före detta Uppsalastudent och en av två jurister som driver Stockholms Asylbyrå.
Det var efter ett sommarjobb i slutet av utbildningen som Linn Öst Nori fick upp ögone för det hon skulle
komma att arbeta med från sin examen år 2008 och framåt.
– Lite av en slump blev det så att jag arbetade på migrationsverket en sommar och sedan även en del under min sista termin. Jag fastnade för frågorna, men kände att jag hellre ville arbeta med dem på byrå, säger hon.
Under själva utbildningen hamnade asyl- och migrationsfrågor i skymundan och gavs mycket litet utrymme. En låg status för området är sedan genomgående, berättar Linn Öst Nori.
– Det är väldigt tråkigt att ämnet är mindre prestigefyllt än andra inom juridiken. Ofta är det så att till exempel allmänpraktiserande byråer tar in sådana här fall mer som utfyllnad.
Det är inte alla som förstår drivkraften hos Linn Öst Nori och hennes kollegor:
– Ibland kan vi möta reaktioner som ”bara asylrätt?”. Ingen skulle på samma sätt fråga ”Jobbar du bara med brottsmål? Är inte det tråkigt?”, säger hon, och fortsätter:
– Stockholms Asylbyrå är den enda nischade på området i Sverige. Det råder stor brist på specialkompetens, och det behovet vill vi tillgodose i den mån vi kan. Vårt mål är att förändra synen på asylrätt – det är kul och superintressant
Positiva reaktioner får de såklart också:
– Många tycker det är häftigt, och säger ”vad bra ni är, ni behövs verkligen ”.
Vad är det bästa?
– Mest givande är att man får träffa så många människor från olika kulturer och komma i kontakt med så olika livsöden. Der berör verkligen. Och när man känner att man verkligen får göra skillnad för en individs framtid och hela livssituation.
Just att ämnet berör kan också göra arbetet svårt, berättar Linn Öst Nori.
– Det kan vara psykiskt och emotionellt påfrestande. Ibland känner man att man jobbar i motvind: lagstiftningen är ganska strikt tilllämpad nu.
Kontaktdagen i Uppsala, där juriststudenter träffar potentiella arbetsgivare, blir byråns första att delta i.
– Det är jättespännande att komma tillbaka, särskilt för de av oss som själva pluggat i Uppsala. För byråns del vill vi uppmärksamma studenterna på att man faktiskt kan arbeta med de här frågorna på det sätt vi gör. Vi hoppas också på intresserade till praktikplatser och paralegalutbildning hos oss, säger Linn Öst Nori, som även nämner en annan anledning till att vara på kontaktdagen:
– Det kommer inte särskilt många humanjuridiska byråer till mässan. Där vill vi bidra till en förändring.
Stockholms Asylbyrå grundades 2006 och var tills oktober 2012 en juristbyrå. Numera, sedan en av delägarna blivit medlem av Advokatsamfundet, är det istället en advokatbyrå. Totalt arbetar sex jurister på byrån.
Intäkterna kommer till största delen från staten, från fall där byråns jurister blir önskade som offentliga biträden. I andra fall söker människor upp dem privat och står då själva för kostnaderna om dessa inte kan täckas av stöd från rättshjälpsmyndigheten.
Mässa för blivande jurister
Kontaktdagen i Uppsala är juriststudenternas arbetsmarknadsdag och äger rum 21/11. Ett sextiotal utställare intar Uppsala konsert och kongress där det också anordnas föreläsningar samt på kvällen en bankett.