Annons
Annons
IN ACTION. Stina Weststrand presenterar sin forskning framför publik och jury.
Foto: Hanna Victoria Mörck

Silverplats till Uppsalaforskare


Stina Weststrand kammade hem en andraplats i den nationella stand up-tävlingen Forskar Grand Prix, som nyligen avgjordes i Stockholm. Vann gjorde en forskare i sinnesbiologi vid Lunds universitet.

Grattis Hur känns det att ha knipit en andraplats i den stora finalen, där representanter från nio städer ställdes mot varandra?
nbsp;– Väldigt roligt och hedrande

Det var otroligt jämnt mellan dig och vinnaren – ni hade samma poäng från juryn. Berätta om det
nbsp;– Ja, det var en spännande finalomgång. Juryns röster fick vi se innan publikens poäng tillkännagavs, så det var lite pirrigt när vinnarens namn ropades upp.

Vad tror du gjorde att publiken röstade något mer på Lunds representant, och därmed fällde avgörandet? 
 nbsp; nbsp;
– Det är så klart lite svårt att veta, men vinnaren, Marie Dacke, hade en väldigt underhållande och välarbetad presentation om dyngbaggar och hur de navigerar. Det gick hem hos publiken.

Vad tar du med dig från tävlingen?
 nbsp; nbsp;
– Framförallt var det en rolig och spännande upplevelse, men också en väldigt bra övning i hur man presenterar sin forskning på ett lättbegripligt sätt. Jag har verkligen varit tvungen att fundera över hur jag på ett kärnfullt sätt ska kunna förklara det jag gör och varför det är viktigt. Ett fint diplom har jag såklart också fått, och ett presentkort på böcker.

Vad händer härnäst? nbsp; nbsp;
– Nu ska jag hålla mig på universitetet ett tag, närmare bestämt inne på labbet. Jag har ett helt gäng nya mosslumrar som jag ska inkludera i min studie.

Tröttnar du någonsin på mosslummerväxter? nbsp; nbsp; nbsp;
– Inte än, men jag har bara doktorerat i två år ...

Kan du tänka dig ställa upp i en liknande tävling igen? 
 nbsp;
nbsp;– Absolut Det känns meningsfullt och viktigt att presentera sin forskning för en bred allmänhet. Sedan behöver det förstås inte vara i ett tävlingssammanhang, även om det gör det lite extra spännande.


Annons

Annons

Forskar Grad Prix

I tävlingen Forskar Grand Prix – nbsp;som introducerades i september – fick de deltagande forskarna tre minuter på sig att presentera sin forskning så slagkraftigt som möjligt – för att fånga publiken och juryns röster. Nio deltävlingar ägde rum i olika städer. Vinnaren i respektive tävling gick vidare till finalen i Stockholm. Finalisterna kom från Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro.

VAD ÄR EN MOSSLUMMER?

Mosslummerväxter, Selaginella´ceae, familj lummerväxter med ca 700 arter, alla i släktet mosslummer (Selagine´lla). De är små, nedliggande eller upprätta och moss- eller ormbunkslika kärlkryptogamer med gaffelgreniga stammar och små, barrlika blad.

Sporgömmena sitter i ax i grenspetsarna, och i samma ax bildas såväl makro- som mikrosporer. Mosslummer förekommer huvudsakligen i tropiska och subtropiska trakter och omfattar bl.a. falsk jerikoros samt tuv- och dvärglummer, den sistnämnda även i Sverige.

Mosslummerväxter är också namnet på en ordning lummerväxter, Selaginella´les.

Källa: Nationalencyklopedin

Läs mer

2025-05-16 09:34
Det våras för verksamhetsårets slut, men innan dess ska vi ta oss igenom ett konstituerande fullmäktige. Ergo håller er…
2025-05-14 12:55
Nu står det klart att Rasmus Lindstedt sitter kvar som ordförande för SFS även nästa verksamhetsår, medan…
2025-05-13 09:54
Uppsala universitets förenade studentkårer anmäler Uppsala universitet till Universitetskanslersämbetet för brott mot…