Nya hyresregler för andrahandsbostäder.
Foto: Ida Nordenhem

Delade meningar om ny hyreslag


Risk för ockerhyror, eller ett sätt att öka utbudet av studentboenden? I dag, fredag började de ny reglerna för andrahandsuthyrning att gälla.
– Det är inte okej att man betalar 6 000 kronor för ett rum som är 13 kvadrat i en lägenhet där man knappt har tillgång till badrum och kök, säger Magnus Olofsson, vice ordförande för Uppsala studentkår.

De nya reglerna innebär bland annat att det nu blir möjligt att ta ut högre andrahandshyror, samtidigt som möjligheten för hyresgästen att retroaktivt få tillbaka pengar, om hyran är för hög, försvinner.

Reglerna har varit omdiskuterade och ifrågasatta. Magnus Olofsson, vice ordförande med studiesocialt ansvar vid Uppsala studentkår, menar att lagändringen kommer att påverka studenter negativt.
– En redan svag grupp på bostadsmarknaden, det vill säga de som inte får tag på förstahandskontrakt, försvagas ytterligare när man tar bort möjligheten att retroaktivt ompröva sin hyra, säger Magnus Olofsson och fortsätter:
– Visst, det är inte många som utnyttjar den rättigheten. Men att den överhuvudtaget har funnits tror jag avskräcker många från att ta ut ockerhyror.

Till skillnad från Magnus Olofsson ställer sig Erik Wretling, presidial för Liberala studenter, positiv till lagändringen.
– Genom att lätta upp lagstiftningen öppnar man upp för att marknadsefterfrågan styr. Tidigare har det inte funnits någon marknad för att hyra ut. Lagstiftningen har varit för komplicerad, säger Erik Wretling.

Ni tror att det här kommer att gynna studenterna?
– Absolut. Det här gör så att vi får en mer flexibel andrahandsmarknad för bostäder.

Vad tycker du om att man inte längre kan få tillbaka pengar retroaktivt?
– Problemet är att man inte ens hart haft tillgång till bostäder. Många har dragit sig för att hyra ut på grund av risken för att inte få tillbaka intäkterna. Jag tycker det är värt att prova för att sedan utvärdera. Bostadadsmarknaden är så låst som det ser ut att vi måste få till mer grundläggande reformer.

Enligt Hyresgästföreningen finns det en risk för att hyrorna för små lägenheter i Uppsala kan öka med 100 procent. En liten lägenhet med ett rum och kök, och med ett marknadsvärde på 1,3 miljoner kronor och månadsavgift på 2 000 kronor, skulle kunna ha en andrahandshyra på över 6 000 kronor.

Magnus Olofsson tycker att nivåerna är helt orimliga för en student.
– Uppsala studentkårs åsikt är att hyran inte ska vara högre än max en tredjedel av CSN. Det vi kan göra är att informera framför allt nya studenter om vad som är en rimlig hyra. Det är inte okej att man betalar 6 000 kronor för ett rum som är 13 kvadrat i en lägenhet där man knappt har tillgång till badrum och kök.

Vem kan man vända sig till om man som student känner sig osäker på andrahandshyran?
– Då kan man vända sig direkt till Uppsala studentkår. Vi har avtal med hyresgästföreningen och Uppsala studentbostäder om juridisk rådgivning för studenter.


Annons

Annons

SÅ MYCKET KAN DET KOSTA

Hyran kan med de nya reglerna nu baseras på en avkastningsränta på cirka 4 procent av bostadens marknadsvärde. Till detta tillkommer avgiften till bostadsrättsföreningen.

Enligt Hyresgästföreningens exempel kan en eventuell hyra för en lägenhet med ett rum och kök räknas ut på följande sätt:

Marknadsvärde 1,3 miljoner, avgift 2000 kronor. Tillåten hyra enligt lag: 6 333 kronor.
Med dagens snitthyra på 3 166 kronor innebär det en ökning med 100 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.