![](/sites/default/files/styles/article_big_image/public/lussegask2.jpg?itok=R4GaElCp)
Arkivet: Lussegask
Dags för lussegask i Uppsala – en av höstterminens stora nationshöjdpunkter. Lika haussad och efterlängtad som den är i dag, var den också på 1960-talet. I Ergo nummer 29-30/1962 gör tidningen en noggrann redovisning över hur lussefirandet ser ut på de olika nationerna.
Vi får veta att höjdpunkten på Stockholm nation är ”flickornas spex, där de hårdhänt skändar de manliga landsmännen, inte minst ämbetsmännen.
Om Uplands nation som, när artikeln publicerats redan haft sin gask – läser vi att ”recentiorskorna uppförde sitt obligatoriska spex, i vilket bland annat ingick en balett: av vilken typ denna var, har inte gått att utröna.”
Gästrike-Hälsinge nation genomgår sitt firande två dagar efter Lucia. ”Julbord med alla delikatesser kombineras med den överlägsna utrustningen i baren, ’studentvärldens största.’”
Lussefirandet på Östgöta nation går i traditionernas spår. ”Den 13 samlas man efter uppvaktningarna till en lussefrukost. Ovanpå den ägnar sig de manliga medlemmarna åt glöggfotboll, som av allt att döma mer består av glögg än fotboll.”
Västgöta nation har även de ”klarat av Lucia”. ”Det gick i stillsamma former, med mycket sång och mat. Recentiorerna tog mycket aktiv del i högtidligheterna.”
Snerikes nation firar på Luciadagaen. Vi får veta att ”flickornas spex blir som vanligt mycket innehållsrikt och träffande. Fram mot midnatt uppenbarar sig Lucifer med bihang och glöggfat. Sen börjar kalabaliken.”
På V-Dala nation går det lugnare till. ”Man börjar med kaffe och glögg, varefter Lucian inskrider. Sedan vidtar julbordet och så småningom dansen. På morgonen lussar man i god form för hedersledamöterna.”
Också Kalmars nation verkar köra på den mer stillsamma varianten. ”Luciagask går av stapeln den 12 med sedvanligt julbord och behagligt intim stämning, ur vilken diverse ljud framtränger.”
Göteborgs nation ”gaskar den 12 med traditionellt spex som gisslar de manliga nationsmedlemmarna. Vid midnatt blir det Luciafölje med kaffe, glögg och pepparkakor och annat.
Värmlands nation gaskade redan den 8 december och ”alla medlemmar som så önskade kom in. På morgonen den 13 lussar de manliga medlemmarna för inspektor och andra; Lucia blev det längsta recentioret.”
Vissa nationer verkar ta luciafirandet mer seriöst än andra. På Norrlands nation gaskar man nämligen två gånger ”för att ge åtminstone en tredjedel av landsmännen en riktig julfest. […] Efter tradition sedan 1927 sköter flickorna om allt, inklusiva revyn”.
Om gasken på Gotlands nation får man inte veta mer än att den går av staplen på Lucia ”under sedvanliga former.”
Två dagar senare gaskar Smålands nation ”med ett ambitiöst utarbetat spex och stora julbord. Långdans och pepparkakor till alla som vågar försöka skända hör till ritualen.”
nbsp;
ERGO NUMMER 29-30/1962
Ansvarig utgivare: Tord Wetterqvist
Redaktör: Lena Lundberg
Redaktionssekreterare: Göran Skånsberg
I redaktionen: Ernst E. Ehnmark, Christina Jutterström, Anna-Greta Leijon, Ingmar Lind.
Pren.-pris: Helår 15 kronor, termin 8,50 kronor.
Upplaga: 14 000 ex. nbsp;
nbsp;
OM ARKIVET
I februari 2014 fyller tidningen Ergo 90 år. Det vill vi på redaktionen uppmärksamma genom en ny webbexklusiv serie på ergo.nu. Vi kallar den kort och gott för Arkivet där vi varje veckadet kommande läsåret kommer att lyfta fram texter, artiklar och foton som publicerats i Ergo genom åren.
nbsp;
TIDIGARE DELAR
4/9 - nbsp;Karin Boye
11/9 - nbsp;Anna Lindh
19/9 - nbsp;Gösta Knutsson
25/9 - nbsp;Nina Hemmingsson
2/10 - nbsp;Christina Jutterström
10/10 - nbsp;UpUnet-S
16/10 - nbsp;Bostadsöverflöd
23/10 - nbsp;Homofobi
30/10 - nbsp;Kaffe och cigg
8/11 - nbsp;Nationsfest
13/11 - nbsp;Kåren vs regeringen
21/11 - nbsp;Ergostriden
29/11 - nbsp;Sexvanor
6/12 - nbsp;Studenter mot apartheid
nbsp;