Uppsalaekonomernas tidigare ordförande Tim Högnelid var tillbaka på Ekonomikum under onsdagen för att föreläsa på Kontaktdagarna.
Foto: Jakob Meijer

Påläggskalv om drömjobbet


Steget från Ekonomikum till drömtjänsten behöver inte vara särskilt stort. Det vet Tim Högnelid, tidigare ordförande för Uppsalaekonomerna.

Flera studenter känner igen Tim Högnelid, där han står vid sin utställningsmonter under Kontaktdagarna på Ekonomikum. Några stannar till för att hälsa. Kanske inte så konstigt, med tanke på att Tim Högnelid själv var student här för mindre än två år sedan.
– Jag har varit här flera gånger sedan dess, men vid ett sådant tillfälle som i dag är det mycket roligare. Nu har jag själv något att bidra med. Tidigare har man stått på andra sidan och varit lite vilsen, säger han.

Första gången han som student besökte Kontaktdagarna var vårterminen 2010. Nu är han här som föreläsare och för att representera Kinnevikkoncernen, där han sedan snart ett år tillbaka haft den i mångas ögon åtråvärda traineetjänsten Luma, Kinneviks påläggskalv .
– Redan första terminen visste jag att det här jobbet var det jag absolut helst ville ha. Jag var på en föreläsning på Ekonomikum med bland annat Cristina Stenbeck, som handlade om hur det är att arbeta inom Kinneviksfären. Jag kände att det var precis den kulturen jag vill jobba i, säger Tim Högnelid, som var först ut av onsdagens föreläsare.

Trodde du för två år sedan att du så snart skulle få möjlighet att föreläsa på mässan?
– Det var inget jag tänkte på, inte för några månader sedan heller. Men jag har jobbat hårt med var jag vill komma i karriären. Om jag då kan dela med mig av erfarenheter så är det bra.

Föreläsningen handlar om hur man som student tar ett första steg ut, från Ekonomikum till arbetsmarknaden. Tim Högnelid menar att det är vanligt att man stirrar sig blind på företag, i stället för att faktiskt se till vad man vill jobba med.
– Det är lätt hänt att man kollar på vilka företag som finns och vad de erbjuder för jobb. Jag tycker inte det är rätt väg att gå för då finns det en risk att man i slutändan kommer på att just själva jobbet som erbjuds inte är något att ha. nbsp;
– Jag tycker man ska vara mer självkritisk och fundera redan från början vad det är för typ av jobb jag vill ha. Vill jag exempelvis jobba i team, vill jag jobba mycket med kvalitativa eller kvantitativa projekt? När du väl står och söker jobb har du en mycket bättre motivation som ger dig större chans att få komma på intervju.

Att vara trainee på Kinnevik är något som Tim Högnelid trivs utmärkt med.
– Det finns inga vanliga dagar. Det är nya uppgifter varje dag, allt från investeringsbeslut till att se till hur företag använder sociala medier. Det är högt och lågt. Ibland ska man fixa nya datorer för att de gamla gått sönder, för att sedan göra sådant som är mer hands-on, säger Tim Högnelid.

Ännu en student kommer fram för att skaka hand. nbsp;Av dem som känner igen honom är det säkerligen en del som gör det på grund av att han var ordförande för Uppsalaekonomerna, läsåret 2011/2012. Ett år han beskriver som lärorikt.
– nbsp;Jag har fått med mig otroligt mycket. På den positionen jag är nu är det viktigt att vara en beslutsfattare som tar ansvar, och att kunna driva på saker och se till att de hamnar i mål. Det är något jag fått med migfrån Uppsalaekonomerna. Då var det bara jag själv som kunde påverka. Så den erfarenheten har verkligen hjälpt mig.


Annons

Annons

TIM HÖGNELID

Ålder: 25 år, fyller 26 i mars
Från: Stockholm
Läste: kandidatprogram i ekonomi med inriktning företagsekonomi, vid Uppsala universitet. Tog en master i counting and finance vid London School of Economics.

PÅLÄGGSKALV

Traineetjänsten Luma, även kallat Kinneviks påläggskalv, instiftades 1977 av Jan Stenbeck. Tjänsten sträcker sig äver 15-18 månader och handlar om att assistera Kinneviks koncernledning. nbsp;

Tjänsten kallas för Luma eftersom nbsp;Stenbeck ville ha en kandidat som var ett riktigt ljushuvud, som en lumalampa .

Det finns inga exakta siffror, men på en tjänst går 500-1000 sökande. Flera av de tidigare påläggskalvarna har sedan fortsätt jobba inom Kinnevikskoncernen.

Läs mer

2025-04-23 11:07
I måndags klockan 20.00 stängde röstningen för kårvalet 2025. Nu är rösterna räknade. Ta del av resultatet nedan.
2025-04-16 09:27
Nu planeras och byggs flera nya studentbostäder i rödlistade Uppsala, vissa med inflytt redan till sommaren. Samtidigt…
2025-04-09 10:04
Uppsala teknolog- och naturvetarkår har förlängt avtalet och får vara kvar på Uthgård till maj 2026. Samtidigt pågår…