Malin Thonäng och Ivan Barck i anatomiska salen i Gustavianum. I samband med lördagens temadag kommer det i salen hållas boksläpp av Studentradions jubileumsbok Signaler från ett sopnedkast - en radiohistoria .
Foto: Jakob Meijer

Studentradion jubilerar hela veckan


Studentradion fyller 30 år och det firar man med en jubileumsvecka. Först ut är en radiotemadag på Gustavianum.

– Det handlar om vårt jubileum, men också om radio i allmänhet. Vi vill väcka intresse hos folk som kanske inte är lika insatta i radiovärlden som vi är, säger Ivan Barck, vice ordförande för Studentradion och projektledare för lördagens temadag.

Under dagen kommer besökarna bland annat ta del av utställningar, boksläpp och paneldebatter – och framför allt direktsänd radio.

Radioprofilen Annika Lantz är bland annat på plats för att sända en version av frågesportsprogrammet Lantzkampen, den här gången mellan teknologer och humaniorstudenter.
Som det ofta är med Studentradion bygger i stort sett allt på ideellt engagemang.
– Vi har inte en jättestor budget för teamdagen, utan många som kommer hit gör det helt utan ersättning. Och så har vi fått jättemycket hjälp av Gustavianum, bland annat med marknadsföring, säger Ivan Barck.

Vad är det då som gör att så många verkar vilja sluta upp när Studentradion är i farten?
– Jag tror man blir väldigt tagen när man kommer till studentradion då det skiljer sig så mycket från resten av studentvärlden. Här beblandar man sig med folk man annars inte hade träffat.

Malin Thonäng, programchef för Studentradion, fyller i:
– Många kommer till radion med tanken om att bara sända ett program. Men snart inser man att det finns så otroligt mycket mer att göra. Man dras med i en stämning där folk är jätteengagerade. Så plötsligt sitter man där en dag och har en post, och undrar hur det gick till, säger Malin Thonäng, som även är ansvarig för kommande veckas jubileumstablå.

Förutom den vanliga tablån kommer man även att återuppliva gamla klassiker sända av tidigare aktiva. nbsp;Vad sägs om Funky House från 1987, Chips och dipp från 1996 och satirprogrammet Nyhetsrösterna från 2006.
– Programmen kommer vara som att de sänder från det årtalet de var engagerade, berättar Malin Thonäng.

Bland de så kallade radioalumnerna återfinns både journalister och medieprofiler, men även folk som gått vidare till helt andra områden än radiomediet. Den gemensamma nämnaren, enligt Malin Thonäng, är att de alla är duktiga och professionella. nbsp;Just att man driver Studentradion så seriöst och riktigt man bara kan, är ytterligare en anledning till att studenter väljer att lägga så mycket tid på föreningen, menar Ivan Barck.
– Vi försöker vara så duktiga vi kan. Specifikt för oss som förening är att man också lär sig väldigt mycket. Personligen tar jag med mig mer från Studentradion än från utbildningar och tidigare anställningar jag haft.

Det är inte bara de aktiva själva som uppskattar radion. I helgen utsågs Studentradion till bästa radiostation på Ung radios årliga gala.
– Jag är enormt självgod när det kommer till radion. Därför känns det skönt att veta att någon mer än vi tycker att vi är bäst, säger Ivan Barck.

Varför vinner ni?
– De senaste ett och halvt åren har jag känt att något hänt. Det är svårt att sätta fingret på, men det gäller allt från organisation till sammansättning av människor och slutproduktion. Nu betalar det sig. Det känns som att vi vet vad vi gör, och att vi har en ganska tydlig profil med programmen. Priset är ett bevis på det, säger Malin Thonäng.

Det finns alltså inte bara 30, utan hela 31 anledningar till att fira.


Annons

Annons

LITE HÅLLTIDER

Portarna till Museum Gustavianum slår upp klockan 11. Där kan man ta del av utställning om Studentradion och workshops. Klockan 12 sänder Annika Lantz Lantzkampen, den här gången med studentvinkel. Klockan 13 hålls paneldebatt om radions framtid. Klockan 14 är det release av Studentradions jubileumsbok med författarsamtal.

Studentradions tablå under kommande vecka kommer dessutom vara späckad med jubileumsspecialer. Mer information om temadagen och jubileumsveckan hittar du här.

JUBILEUMSBOKEN

I höstas intervjuade Ergo personerna bakom Studentradions jubileumsbok. Artikeln hittar du här.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…