Josef Saffady Åhslund läser utvecklingsstudier i väntan på att socionomprogrammet ska börja och är sjättenamn på listan. Sarah Häggdahl läser genus och är förstanamn på listan. Personlig sak: Böckerna Tala om klass och På tal om kvinnor och män samt en feminist- och transkampsymbol i serenitlera.
Foto: Sara Borsiin

Fi-studenter


Ergo träffar kandidaterna Josef Saffady Åhslund och Sarah Häggdahl och reder ut: Vad vill Fi-studenter?

Hur mår ni som kårparti?
SH: Bra, vi är omkring 40 aktiva.
JSÅ: Väldigt bra skulle jag vilja påstå. Vi växer hela tiden, frågar du om en månad är vi kanske 50.

Vad kommer ni att driva?
SH: Att kåren inte avpolitiseras. Vi tycker det är viktigt att synliggöra att den är politisk och att vi vill att den ska vara det. Så kommer vi också att driva samma saker som tidigare: om normkritik, rekrytering till högskolan.
JSÅ: Och att öppna upp kåren. Det finns så troligt lågt intresse för kårpolitik, det är helt galet. Det gäller att få väljarna att inse vikten av Uppsala studentkår.
SH: Precis, det är ändå en instans med makt inom universitet.

Vad innebär saker som feminism och genusperspektiv i utbildningspolitiska och kårpolitiska frågor?
SH: All undervisning ska genomsyras av ett genusperspektiv och det tycker vi inte det gör på ett bra sätt. Det handlar också om att själva kåren och universitetet måste vara jämställd på alla nivåer och genomsyras av mångfald. Vi kommer med ett intersektionellt perspektiv i rekryteringen. Det är viktigt med representation.

En del tycker inte att genus är relevant i deras ämnen. Hur ser ni på det?
JSF: Om någonting utförs av människor måste man studera människorna, som har någon form av kön, etnicitet, klass och funktion. Då måste vi ha med det i vår analys. Sedan förstår jag att en andragradsekvation blir densamma när en sydafrikansk man gör den jämfört med en japansk kvinna – men det finns mycket inom naturvetenskapliga ämnen som styrs av genusstrukturer.
SH: Boken Genusperspektiv på biologi visar hur viktigt det är, för att man applicerar mänskliga värderingar när man studerar till exempel djur. Då får man en missvisande bild och genusperspektiv ger verktyg att upptäcka detta.

Förra året varken deltog ni i kårvalsdebatten eller valvakan, och ni har inte lagt så några motioner i år Blir det mer framöver?
SH: Det tror jag definitivt, med tanke på hur fi-studenter har växt det här året. Vi är ett väldigt nytt kårparti och det tar tid att bygga upp organisation, rutiner och en bas av medlemmar som känner sig bekväma i offentliga sammanhang.


Annons

Annons

NÄST STÖRST

Fi-studenter bildades 2011 i Uppsala och består av medlemmar i Feministiskt initiativ. Just nu sitter Fi-studenter i opposition i kårfullmäkte och har 6 mandat, vilket gör dem till det näst största partiet. Tidigare har de varit i koalition med Gröna studenter, Piratstudenter, S-studenter och Vänsterns studentförbund. nbsp;

KÅRVALET 2014

Mer information om kårvalet och hur du röstar hittar du nbsp;här.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…