Bottennotering på fullmäktige
Den låga närvaron är en av anledningarna till att Gustav Sundell, från Uppsala universitets studenter, motionerat om att man bör utreda fullmäktiges storlek. nbsp;
– Det här är ett problem som tidigare varit så stort att man tvingats ställa in möten, säger han.
Alla var överens om att en utredning behövs. Däribland Miranda Cox, från Vänsterns studentförbund. Hon var dock inte helt övertygad om att färre ledamöter är lösningen på problemen med det låga intresset för fullmäktige.
– Det kan också vara fel på våra möten, till exempel debattklimatet, som gör att folk inte kommer hit.
Inte bara intresset för att närvara var lågt under tisdagskvällen. Att debattera Uppsala studentkårs åsiktsprogram, det studiesociala samt det informationspolitiska, är något som tidigare år varit ämne för betydligt längre och hetare diskussioner än den under tisdagen. Detta trots att kåren inför fullmäktige ordnat träffar för sina medlemmar där man fått möjlighet att diskutera programmen, samt att ledamöterna fått chansen att skicka in ändringsförslag.
Men på informationsmötena dök inga medlemmar upp, förklarade fullmäktiges presidium, och vad gäller ändringsförslagen hade bara fyra kommit in. Dessa klarades snabbt av. Bland annat bestämde man sig för att föra in en att-sats i det studiesociala programmet om att ”samhället borde ta lika stort ekonomiskt ansvar som studenten vad gäller studiemedel.”
Att de var få till antalet, hindrade inte ledamöterna från att hamna i långa diskussioner angående de propositioner styrelsen lämnat in. Den första behandlade sektionernas ekonomiska medel. Kårordförande Fredrik Pettersson förklarade att alla sektioner inte stod bakom den föreslagna modellen som ger sektionerna ett grundbelopp på 70 000 kronor, samt ersättning på 45 kronor för varje högskolestudent, och ytterligare 45 kronor per sektionsmedlem. Enligt förslaget tilldelas även sektion Lära extramedel på 20 000 kronor då ämneslärarstudenterna ofta är inskrivna på andra insitutioner, men ändå söker sig till sektion Lära.
Fredrik Pettersson berättade vidare att modellen som tagits fram innebär neddragningar på runt 1 miljon kronor, 39 procent, av sektionernas medel. På förslag av Fredrik Pettersson bordlades frågan till senare tillfälle.
Styrelsen hade även lämnat in ett förslag på hur samverkan mellan de fyra kårerna vid Uppsala universitet ska se ut. Enligt Fredrik Pettersson var detta något som samtliga kårstyrelser stod bakom:
– Det är viktigt att vi fattar beslut nu. Annars riskerar vi att frågan hamnar hos universitetet och att de får avgöra.
Det fyra sidor långa förslaget (som du hittar här) rörde ett gemensamt valmöte för kårerna där studenter vid universitetet ges möjlighet att kandidera till externa studentuppdrag, samt en modell för hur kårerna ska fatta gemensamma beslut.
Oppositionsledamöter invände framför allt mot styrelsens förslag om att redan nu välja ledamöter till det gemensamma valmötet där externa studentuppdrag tillsätts. ”Invänta kårvalsresultatet”, menade oppositionsledamöter.
En tre timmar lång diskussion utbröt. Och efter en del överläggande, minglande och ytterligare debatt kunde man bland annat enas om att representanterna till valmötet ska utses på konstituerande fullmäktige i maj.
SAGT OCH SETT PÅ FUM
Matigt bröd. För första gången på länge bjöds ledamöterna på mer än kaffe och te. Den låga närvaron av ledamöter innebar dessutom att det fanns mackor i överflöd. nbsp;
Med mindre än en vecka kvar till kårvalet misslyckades man återigen med att tillsätta suppleanter till valutskottet. Fullmäktiges ordförande Caisa Lycken hoppas nu att man ska göra uppdragen attraktivare.
Tidningsutskottet gick kort igenom budgetförslaget om Ergo. Färre nummer och minskad anställningsgrad är en del av det de föreslår till styrelsen. Redaktionen föreslås dock fortfarande bestå av tre redaktörer.