På fullmäktigemötet i mars noterades den lägsta närvarosiffran – 28 av 41 ledamöter var då på plats.
Foto: Jakob Meijer/Arkiv

Sämre närvaro i fullmäktige


Närvaron bland ledamöterna i Uppsala studentkårs fullmäktige är sämre än förra året. Men varken de med högst eller lägst närvaro tror att ett krympt fullmäktige är lösningen på problemet.

De senaste årens trend med ökat deltagande i fullmäktige bryts. Räknar man med de tre konstituerande mötena som hölls i maj 2013 (där det är mer regel än undantag att samtliga ledamöter deltar) har närvaron sjunkit från 90 till drygt 89 procent. Men ser man till de sju fullmäktigemöten som har hållits hittills under verksamhetsåret har siffran sjunkit från 88 procent till nästan 85 procent.

Detta trots att merparten av partierna har bättre närvaro än i fjol. Allra bäst har S-studenter, som varit fulltagliga på samtliga möten förutom ett. Partiombudet Clara Östling Palme ger sin syn.
– Vi har många som är väldigt engagerade och vill vara där. Många är intresserade av att gå till fullmäktige för att föra vår talan, säger Clara Östling Palme, som menar att den sämre närvaron generellt är problematiskt.
– Det är viktigt att vi som representerar studenterna är där för att föra den talan som vi har blivit valda att göra.

Uppsala universitets studenter är ett av två partier som har lägre närvaro jämfört med förra året (från nästan hundraprocentig till runt 90-procentstrecket). Fi-studenter är det parti med lägst närvaro – 77 procent konst-fum inräknat, och endast 67 procent exklusive konst-fum.
– Det är naturligtvis väldigt olyckligt från vår sida, säger partiombudet Nicklas Bäcker.

Enligt honom är avhopp en av förklaringarna till den låga närvaron.
– Vi hade några tidiga strykningar från listan i början av året, som vi inte hade räknat med. Till slut satt vi med bara en tillgänglig ersättare för alla våra mandat.

Så det är inte så att ni inte tycker fullmäktige spelar någon roll?
– Fullmäktige är där vi ska påverka. Vi har många andra aktiviteter också, men fullmäktige är ett av sätten att göra det. Det är klart vi ska jobba för att vi ska nå hundra procent i närvaro.

Vad gör ni då?
– I år har vi jobbat mer med rekryteringen till vår lista. Vi har frågat kandidaterna hur aktiva de kan vara för att på så sätt garantera att vi inte sitter i samma situation kommande år.

Det har lagts fram förslag om att krympa fullmäktige genom att minska på antalet ledamöter, som i dag är 41. S-studenters Clara Östling Palme ser det inte som en lösning.
– Jag tror inte det handlar om att krympa fullmäktige på grund av närvaron. Man måste se till en större helhet, säger hon och fortsätter:
– Krymper man fullmäktige begränsas mängden åsikter. Redan i dag har vi mandatstopp på två för att komma in, vilket utesluter de som har tillräckligt många röster för ett mandat.

Även Fi-studenters Nicklas Bäcker ställer sig frågande till förslaget, vilket han beskriver som ”en sista utväg”.
– Personligen önskar jag att man kunde jobba för att få bättre närvaro i stället för att krympa fullmäktige. Det är självklart tråkigt när det är så få kandidater att partierna inte kan fylla sina platser. På så sätt finns det fördelar med förslaget. Men det är en tråkig väg att gå.


Annons

Annons

NÄRVARO

Totalt har 10 möten hållits med sittande fullmäktige under året. Då är de tre konstiturerande möten som hölls i maj 2013 inräknade.

Närvaro inklusive konst-FUM (motsvarande siffra 2013)

S-studenter – 4 mandat – 98 procent (92)
Vänsterns studentförbund – 5 mandat – 96 procent (82)
Uppsala universitets studenter – 17 mandat – 91 procent (99)
Gröna studenter – 5 mandat – 90 procent (84)
Moderata studenter* – 4 mandat – 85 procent (83)
Feministiskt studentinitiativ – 6 mandat – 77 procent (89) nbsp; nbsp;

Närvaro exklusive konst-FUM (motsvarande siffra 2013)

S-studenter 96 procent (93)
Vänsterns studentförbund 94 procent (77)
Uppsala universitets studenter 87 procent (99)
Gröna studenter 86 procent (80)
Moderata studenter* 79 procent (75)
Feministiskt studentinitiativ 67 procent (86) nbsp; nbsp;

* Moderata studenter ställer i år upp i kårvalet tillsammans med Liberala studenter och Centerstudenter under namnet Allians för kåren.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…