Annons

Motioneras mindre i fum


Det motioneras mindre i fullmäktige. Tråkigt att partier inte driver sin politik, menar Vänsterns studentförbund som tillsammans med Uppsala universitets studenter stått för flest motioner.

Det finns flera sätt att påverka kåren. Ett av de mer direkta sätten är att skriva motioner till fullmäktige. Men bara hälften av partierna har valt att göra detta. Uppsala universitets studenter är, liksom förra året, några av de som motionerar mest.

Ett viktigt styrinstrument, menar partiordförande Einar Robillard.
– Som ledamot kan du även påverka på andra sätt: du kan delta i debatten och rösta i frågor. Men jag tycker motioner är ett lämpligt sätt för att få igenom det man inför valet sagt att man vill göra, säger Einar Robillard, som på september-fullmäktige motionerade om att avsäga sig kårstatusen för teknatfakulteten.

Totalt har UUS lagt fyra motioner under året, jämfört med de tretton de lade under fjolåret då de satt i opposition. Att partiet innehar flera poster i kårstyrelsen, vilka lägger propositioner, kan vara en anledning till att partiet motionerat mindre, tror Einar Robillard.

Samtidigt vill han förtydliga att kårpartiet UUS och kårstyrelsen inte är samma sak.
– Vi har inte någon toppstyrning där folk måste gå via styrelsen. Våra medlemmar håller inte alltid med varandra till fullo och därför ser vi att det finns utrymme att fortfarande lägga egna.

Vänsterns studentförbund har även de lagt fyra motioner under verksamhetsåret. Partiombudet Miranda Cox menar att de vill utnyttja sin plats i fullmäktige, nu när de inte sitter i majoritetsstyre.
– Dels har vi motionerat för att få igenom våra förslag, dels för att väcka debatt. Att vi till exempel lyckades få fullmäktige att debattera studielön kändes väldigt bra, säger hon.

Miranda Cox tycker det motioneras för lite i fullmäktige.
– Jag tycker det är tråkigt att andra partier inte driver sin politik. Det blir mest att man diskuterar organisationsfrågor. Vi ser hellre fler eldiga politiska debatter. Det är också så jag tror att man får fler studenter att engagera sig i kåren.


Annons

Annons

MOTIONER

Enligt Uppsala studentkårs stadgar har varje student vid Uppsala universitet som är medlem i Uppsala studentkår rätt att motionera.

Totalt har 11 motioner lagts under året, varav 9 kommer från ett kårparti. Förra året inkom 15 motioner från partierna.

UUS har bland annat motionerat om att avsäga sig kårstatusen för teknatfakulteten, vilken gick igenom. De har även nyligen lagt en motion om att utreda fullmäktiges storlek. nbsp;Vänsterns studentförbund har bland annat motionerat om att kåren bör driva frågan om studielön, vilken fick avslag. nbsp;Gröna studenter motionerade i september-fum då de bland annat fick igenom att Uppsala studentkår ska vidareutveckla studentboet.se till att bli en samlande nbsp;studentbostadsportal i Uppsala.

Så mycket har partierna motionerat:

UUS: 4
VSF: 4
GS: 1
Övriga: 2 nbsp;

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…