Annons
Sofie Annerfalk, som läser kultur och samhällsanalys, har sedan i höstas arbetat med att ta utställningen om kvinnliga filosofer till Uppsala. Här är hon framför favoritfilosofen Simone Weil.
Foto: Jakob Meijer

Lyfter kvinnliga filosofer


Kvinnliga filosofer är underrepresenterade i historieskrivningen, tycker studenten Sofie Annerfalk. Med en utställning på Engelska parken vill hon uppmärksamma de som ofta glöms bort.

Var är alla kvinnor? Det frågade sig Sofie Annerfalk när hon läste filosofi A förra året.
– I kurslitteraturen hade vi inte en enda bok skriven av en kvinna, och av föreläsarna var bara en kvinna, inlånad från Stockholms universitet, förklarar Sofie Annerfalk.

Ergo träffar henne i Engelska parkens huvudentré. På andra våningen pågår just nu en utställning om 16 kvinnliga filosofer. Den som vill kan där ta del av korta minibiografier om till exempel Simone de Beauvoir, Simone Weil och Nancy Cartwright – på norska.
– Jag googlade och såg den här utställningen som ursprungligen kommer från Oslo universitet och som bland annat satts upp vid Lunds universitet, säger Sofie Annerfalk, som är ensam initiativtagare till att ta den till Uppsala

I måndags invigdes utställningen i samband med en gästföreläsning av Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosof vid Lunds universitet.
– Det var över förväntan. Och även många i publiken sett till att filosofi är ett ganska litet ämne i Sverige.

Vad vill du uppnå med utställningen?
– Jag hoppas den får folk att tänka till. Alla vet inte vilka de här filosoferna är, och då är de ändå hyfsat kända, säger Sofie Annerfalk.

Är det du gör någon slags kritik mot kursen du läst och institutionen?
– I grunden ja. Men Uppsala skiljer sig dessvärre inte från andra universitet. Så här ser den filosofiska världen ut, precis som mycket annat, säger Sofie Annerfalk.

I den perfekta av världar hade hon hellre gjort någonting annat.
– Det känns lite bakvänt att göra det här, att placera dem i ett och samma fack. Det enda de egentligen har gemensamt är att de är kvinnor. Dessvärre handlar filosofin ofta bara om män. Men kvinnor har också tänkt. Nu går det inte att skriva om historien, men vi kan bryta cirkeln. Det här kan vara en liten början.


Annons

Annons

16 FILOSOFER

Utställningen består av minibiografier av 16 kvinnliga filosofer, några kända - andra mindre kända.

Utställningen visas fram till och med 4 juni. Platsen är Engelska parkens huvudentré, plan 2.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…