Annons
Vinnarlaget White Coats. f v. Malin Lundmark, Björn Wennlöf, Ola Carlsson och Linn Dadell.
Foto: Akademiska hus

Storslam för Uppsala universitet


Ett ögonblick…
Ola Carlsson, lagledare för studentlaget White Coats som tog hem Akademiska rodden i helgen – en Cambridge/Oxford-inspirerad tävling mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Hur var tävlingarna?
– Det var riktigt roligt, och ett grymt arrangemang. För oss var det första gången vi satt i en roddbåt. Vi anmälde oss sista månaden, och kom in på reservplats.

Hur mycket hann ni träna?
– Nästan ingenting. En och en halv timme hann vi med i fredags. Vi hade fortfarande träningsvärk när vi skulle tävla på lördagen. Men tre av oss är seglare så det är väl naturligt det där med båtar.

Även de som vann förra året hade lite erfaranhet av rodd. Är det noll träning och nybörjartur som gäller för att vinna?
– Ja, förmodligen (skratt). Just vårt lag var väldigt mentalt laddade. Helgen innan hade några av oss varit nere i Göteborg och deltagit i en studentkappsegling. Vi kom till final där vi åkte ur. Så till rodden var tävlingsdjävulen redan på plats, samtidigt som vi var rejält revanschsugna.

I finaltävlingarna var ni det enda laget som rodde under minuten…
– Och du undrar hur det kommer sig? Vi hade en magisk styrman. Hon var ridtjej som visste hur hon skulle tygla oss. Det var bara att lyda.

Ni är läkarstudenter, vilket samtliga studentlag som tog medalj bestod av. Är rodd och läkare en bra kombination?
– Bra fråga. Vi har kanske ett visst tävlingssinne. I vårt lag hade vi visserligen en veterinärstudent. Men det är ju typ samma bransch. nbsp;

Uppsala universitet vann trippeln i studentklassen och för anställda kammade man hem både guld och brons. Hur stort är det att slå SLU?
– Nu var vi ju visserligen halvt infiltrerade då veterinären pluggar på SLU. Och det var nog ändå lite större att slå läkarstudenterna från idrottsutskottet i finalen. De var lite större och starkare, så vi kände oss rätt små innan start. Men det är klart att det också är stort att slå SLU.


Annons

Annons

STORSLAM

Uppsala universitet kammade hem 5 av 6 möjliga medaljer i de två klasserna.

Studentklassen

1. White Coats, UU, 0,58,94 min
2. Hydrofobi, UU, 1,04,13
3. Corpus Copusculum 1,06,71

Anställdaklassen

1. Roddbäck, UU, 1,05,65
2. Artilleriet, AkaHus, 1,10,40
3. BMS, UU, 1,09,61

NIO ÅR

Akademiska rodden körs mellan Haglunds bro och S:t Olofsbron. nbsp;Lördagens tävling, den nionde i ordningen, arrangerades av Akademiska hus, i år tillsammans nbsp;med Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Campus1477, SAIF och Uppsala Akademiska Roddarsällskap, UARS.

Lagen består av nbsp;antingen anställda eller studenter. De som bildar lag måste ha någon sammankoppling, exempelvis att de tillhör samma kår, institution eller studentförening.

Läs mer

2023-06-01 09:42
Nu söker Uppsala studentkår en ny journalist till tidningen Ergo! Vill du bevaka Uppsala universitet och studentlivet…
2023-05-17 17:31
Konstituerande fullmäktige bjuder på partidrama, Comic Sans-hat och en ganska dålig stämning. Ett nytt kårpresidium kan…
2023-05-12 10:47
Under torsdagen besökte Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar Uppsala och på agendan stod bland annat ett samtal…