Annons
Annons
Rektor Eva Åkesson, Leonardo DiCaprio och Jimmie Åkesson tillhör de mest klickade på ergo.nu.
Foto: Ida Nordenhem/Universal studios/Johan Wessman, cc-by-2.0

Mest klickat på ergo.nu


Ergo.nu växer så det knakar. Läsåret 2013/2014 (september – maj) har rekordmånga klickat sig in på sajten – 121 000 unika besökare. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med fjolåret.
Nedan följer läsårets tio mest klickade artiklar.

1. Kårvalsresultatet 2014 klart – 21 april 2014

Feministiskt initiativ lyckades inte bara med att ta ett mandat i EU-parlamentet. I årets kårval blev Fi-studenter, med sina 12 mandat, största parti. Nyheten spreds snabbt i sociala medier och blev snart den mest lästa artikeln någonsin på ergowebben. nbsp;

Trots valframgången blev det dock inget rosa styre i kåren. Efter en månads förhandlingar drog sig Fi-studenter ur samarbetet med de rödgröna kårpartierna.

nbsp;

2. Frackaktion ledde till nya regler – 31 mars 2014

Fanbärarkonventets presidium höll krismöte och skickade ett argt brev efter att studenten Ellika Lindström burit frack under reccemottagningen. Omyndigförklarande, menade fanbäraren.

Händelsen ledde till att frågan togs upp till omröstning av kuratorskonventet, där man bestämde att en könsneutral klädkod skulle införas.

Debattartiklar, för och emot reglerna, publicerades. ”Det är när någon protesterar som kritiken måste tas på allvar och utredas. skrev Maria Lindström. Men Catharina Alm, tidigare ordförande i Fanbärarkonventet, tyckte i sin tur att frackaktionen var respektlös. nbsp;

nbsp;

3. Dejting på BDSM-vis – 14 februari 2014

”Det var flera år sedan nbsp;jag insåg att det var kört för mig att ens försöka få någon slags intresse för personer i vaniljvärlden. Ja, det har blivit att jag kallar den så, den värld som inte innefattar bdsm, och som Expressen och i stort sett resten av samhället syftar på när de pratar dejting och kärleksliv.”
Så skrev Ergos fredagskrönikör Sara Klasson i en utelämnande text om bdsm och kommunikation.

nbsp;

4. Psykologiska institutionen i kris – ledningspersoner avgår – 21 mars 2014

Bara några veckor efter att rektorskrisen vid Uppsala universitet lagt sig avslöjade Ergo en ny sådan. Den här gången på psykologiska institutionen.Tre personer i ledningen avgick, efter att uppgifter om allvarliga arbetsmiljöproblem framkommit. En ledningsperson anklagas bland annat för rasistiska och homofobiska tillmälen och mobbning.

Efter att ha kontaktats av ytterligare personer som berättat om missförhållandena på institutionen gjorde Ergo en uppföljning i maj-numret. Då framkom det bland annat att utredningen mot en av de anklagade lagts ner.

nbsp;

5. Studenter har råd med ekologisk mat – 4 mars 2014

nbsp;”Det gäller att prioritera sina inköp”, skrev Uppsalastudenten Emil Schultz. I kommentarsfältet gick åsikterna isär huruvida studenter verkligen kunde göra sig råd med ekologiskt. ”En självklarhet”, enligt somliga, ”naivt” enligt andra.

nbsp;

6. The Wolf of Wall Street äcklar mig – 20 januari 2014

”Vad är syftet?” frågade sig Ergos recensent Sonya Helgesson efter att ha sett Martin Scorseses hyllade film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

”Jag blir inte provocerad av att nakna kvinnokroppar är lika frekvent förekommande som ordet ”fuck”; jag blir provocerad av att Scorseses enda syfte tycks vara att provocera.” skrev Sonya Helgesson om den oscarsnominerade filmen. nbsp;

nbsp;

7. Tjejer kan inte ragga – 13 september 2013

Huruvida påståendet, tillika rubriken ovan, stämmer eller inte låter vi vara osagt. Men Ergos bloggare och fredagskrönikör Hedvig Öster var av åsikten att tjejer inte klarar av att ragga – i alla fall inte bra.

”Tjejer står liksom bara. När en tjej ser en kille som skulle kunna kvala in som någon form av ”material”, tittar hon på honom ett tag, får kanske till och med ögonkontakt och lyckas glänsa till lite. Han ser henne och hennes blick, tänker ”där är en brud, hon skulle ju kunna säga hej istället för att glo” och övergår sedan till sina polare som faktiskt pratar med honom.”

nbsp;

8. Upunet-S i bostäderna på väg att läggas ner – 20 januari 2014

Studentnätet som Uppsala universitet ansvarar över har länge varit kritiserat. Under läsåret mer än någonsin. I ett uppmärksammat blogginlägg skrev Hedvig Öster om nätet som hon kallade ”en förbannad pinsamhet för Uppsala universitet”. Ergo följde upp med en artikel och nyheten plockades även upp av andra medier. nbsp;

I januari kunde Ergo avslöja att universitetet vill sluta förse studentbostäderna med gratis internet. Uppsala studentkårs ordförande Fredrik Pettersson var en av dem som menade att universitetet i och med beslutet körde över studentinflytandet. Bland annat på grund av att kåren aldrig fått reda på att en utrednings gjort. nbsp;”Det har skötts mycket dåligt”, kommenterade han.

nbsp;

9. Inte välkommen till Uppsala studentkår – 4 mars 2014

Jimmie Åkessons (SD) besök på Högskolan Dalarna, där bland annat Dalarnas studentkår var representerade, upprörde stora delar av kårsverige. Fredrik Pettersson, Uppsala studentkårs ordförande, ställde sig bland annat frågande och förklarade för Ergo att till Uppsala var Jimmie Åkesson inte välkommen.

Flera debattartiklar följde. Bland annat var en grupp som kallade sig för SD-studenter kritiska till kårens beslut och anklagade Fredrik Pettersson för att ”tysta åsikter”.

”Det är ytterst främmande för oss att samverka med Sverigedemokraterna, då våra synsätt är diametralt olika. Vi kämpar för att internationella studenter från hela världen ska få komma till Sverige, inte hållas utestängda”, skrev Fredrik Pettersson i en replik.

nbsp;

10. Misstroende mot rektor – 12 februari 2014
På onsdagsmorgonen 12 februari briserade årets stora universtetsbomb. Tre vice rektorer vid universitetet riktade kritik mot rektor Eva Åkesson och krävde hennes avgång.

Vad kritiken bestod i ville de inte gå närmare in på. Men en dekan som skrivit under avgångskravet försökte sig på en förklaring. I en intervju med Ergo sa han att rektor snarare var en vd formad av New public management.

Under rektorkrisen var Ergo först med att presentera en del av kostnaden för de externa konsulter som hyrts in för att lösa krisen. Fyrtio dagar efter att konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, givit Eva Åkesson fortsatt förtroende, fick Ergo en exklusiv intervju med rektor där hon gav sin syn på den turbulenta perioden.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…