Moderater pratade bostäder med studenter
Med en kötid på 142 veckor i genomsnitt för att få en studentbostad i Uppsala är moderaternas besök på Ekonomikum angeläget. nbsp;
– Drömmar släcks när man inte kan få en bostad eller den studieplats man vill ha, sade Oskar Öholm vid sitt anförande.
I promemorian presenterar partiet flera punkter på hur de vill förenkla för byggföretagen att komma igång snabbt med att uppföra fler studentbostäder. Bland annat vill partiet sänka kraven på bullernivåer och göra det möjligt att bygga lägenheter på 16 kvadratmeter för att kunna bygga fler. När det kommer till att bygga nytt för studenter på till exempel vindsvåningar, krävs inte heller att hissen behöver gå ända upp.
Finns det någon risk för att sådana studentbostäder blir en andra klassens bostäder?
– Att höja gränsen för buller påverkar inte ljudnivån inne, den regeln fattades när man inte kunde isolera på ett bra sätt. Vindsvåningarna är också ett undantag, och inte en del i det stora problemet. Vi har gett Boverket uppdraget att gå igenom varenda regel, för att se hur vi kan underlätta byggandet på olika vis, säger Oskar Öholm.
– Parkeringsnormen är också ett exempel, där jag inte tror att det är lika viktigt för studenter att ha en parkering vid bostaden. Jag var inte ens i närheten av att ha en bil när jag var student, inflikade Anna Kinberg Batra.
Med vid träffen fanns också kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt. Han menade att handlingsplanen redan är på gång att falla ut väl i just Uppsala.
– Vi har anställt fler på kommunen för att arbeta med detaljplaner och vi vill också att byggherrarna själva ska kunna ta fram detaljplaner för att processen ska gå fortare.
Men ni har suttit i majoriet så länge, samtidigt som bostadskön har ökat de senaste två åren i Uppsala?
– nbsp; Det beror mycket på finanskrisen 2009, där vi inte var tillräckligt offensiva med offentliga investeringar och krisen stoppade investeringar i bostadsmarknaden. Nu har vi fokus och en långsiktig plan för att lösa det här.
Vad tycker ni om förslaget att Uppsala skulle få en gemensam bostadskö och bostadsförmedling?
– Det skulle inte ge en enda bostad. Det är en viktig prioritetsfråga tycker jag, att underlätta för byggandet iställtet. Och vi har en välfungerande andrahandsförmedling i och med Studentboet. Vi vill inte heller klampa in på nationernas suveränitet när de förmedlar bostäder, säger Fredrik Ahlstedt.
nbsp;
Ur Alliansens plan för nya studentbostäder:
- En studentbostadsförhandlare ska utses
- Tillgänglighetskraven (exempelvis för hissar och ramper) ska lättas för studentbostäder.
- Förenklingar ska göras i regler för till exempel buller och storlek på studentlägenheter.
- Akademiska hus (som äger och förvaltar universitetsbyggander i Uppsala) ska kunna bygga studentbostäder som ligger på campus.
nbsp;
nbsp;
Under 2014 byggs 63 studentbostäder och under nästa år ytterligare 243 i Uppsala. Kötiden ligger på 142 veckor 2014, jämfört med 81 veckor 2013. En av anledningarna till varför Uppsala har en så lång kötid är att Studentstaden drar upp statistiken, där en kan ställa sig i kö från och med 18 års ålder, utan ha fått ett antagningsbesked. Det är också svårt att få en övergripande bild av kötiden, då det finns en blandning av nationer, kommunala bolag och stiftelser som hyr ut bostäder.
Källa: Studboguiden 2014
nbsp;