En av de teckningar som finns bevarade i Uppsala universitetsbiblioteks samling av stamböcker: En läkare ridande på en åsna.
Foto: Uppsala universitetsbibliotek

1700-talets Facebook digitaliseras


Uppsala universitetsbibliotek har fått näsan fyra miljoner kronor för att digitalisera och katalogisera en boksamling av så kallade stamböcker, vänskapsalbum som studenterna bar med sig och skrev hälsningar till varandra i för några hundra år sedan.

Det är Riksbankens jubileumsfond som beviljat 3 795 000 kronor till ett projekt där böckerna från 1500-talets andra hälft fram till 1800-talet ska digitaliseras och katalogiseras. nbsp;

Men vad är stamböcker? nbsp;
– Stamböcker är en 1700-talsvariant av Mina vänner-böcker kan man säga. Det var mest studenter som förde stambok och man hade med sig dem när man reste och var på bildningsresa till andra universitet. I boken skrev studenterna en så kallad tillskrift, kanske ett citat från antika författare eller en hälsning på tyska, grekiska eller latin. Och sedan skrev man under med namnteckning och ort och datum. Det finns också ritade bilder; porträtt på personer och vyer av olika platser hur de såg ut på 1600-talet till exempel, säger Daniel Solling, doktor vid institutionen för moderna språk.

Stamböckerna kan ge oss kunskap om vilka nätverk och kontakter som fanns mellan studenter och bildade personer och vilka resor de gjorde, vilka de träffade och vilket rörelsemönster de hade, och en inblick i den kulturella utvecklingen.

På Uppsala universitetsbibliotek uppskattas det finnas cirka 140 stamböcker med ungefär 11 000 tillskrifter totalt och det är den största svenska samlingen. Här finns framstående personers stamböcker bevarade, så som målaren Albert Engström och botanisten Carl Peter Thunberg. I stamböckerna har man också hittat tillskrifter från till exempel Carl von Linné, HC Andersen och Isaac Newton. Böckerna ska nu katalogiseras och digitaliseras så att vem som helst kan ta del av dem online.

Daniel Solling ska tillsammans med två kollegor i Sverige och Tyskland genomföra projektet. Senast 2018 kommer allt material att vara tillgängligt för vem som helst att söka i på nätet, släktforskare som studenter och allmänt vetgiriga.
– I dag finns det ingen tillgänglig förteckning för de som vill forska på stamböcker, men när allt blir katalogiserat och digitaliserat kan man sitta i Australien och se bilder och läsa texten från böckerna utan att behöva resa till Uppsala. Med hjälp av en katalog ser man vilka personer som skrivit i böckerna och så kan man med hjälp av den digitala kopian bläddra fram exakt till den man har sökt på, säger Daniel Solling.


Annons

Annons

URSPRUNG

Trenden med stamböcker startade i den tysktalande delen av Europa under reformationen, när studenter gärna ville ha namnunderskrifter av Luther och hans medarbetare Melanchthon. Traditionen spred sig inte så långt från Tyskland, utan främst till Nederländerna och Skandinavien. De allra flesta stamboksexperterna är också verksamma i Tyskland.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…