Vem får vara med och välja? När rektor tillsätts har studenterna en avgörande roll – men vicerektorerna tillsätts utan dem.

Öppning för studentinflytande vid vicerektorsval


I veckan väljs en ny vicerektor till Uppsala universitet. Men Uppsala studentkår anser att studenterna borde fått större inflytande i beslutet - något som kan bli möjligt framöver.

Studentrepresentanter fick inte delta i den hearing som hållits i veckan och inte heller får man delta det möte där beslutet om vem som blir vicerektor fattas. Studenterna saknar också rösträtt när nya vicerektorer väljs, eftersom att de inte har plats i elektorsförsamlingen. För att studenter ska ges rösträtt måste anvisningarna för valet ändras. Därför tycker Uppsala studentkår att studenterna inte fått tillräckligt inflytande i beslutet om vem som ska väljas till ny vicerektor för samhällsvetare och humanister.

Det är vicerektorerna som bland annat ska verka för att forskningen och utbildningen som bedrivs inom vetenskapsområdet är av hög kvalitet.
– Valet av ny vicerektor är i högsta grad ett beslut som påverkar studenternas situation. En vicerektor har makt att påverka hur vetenskapsområdet utvecklas. Hen sätter tonen för området och är med och utvecklar hela universitetet. Att det är någon som har med sig ett studentperspektiv och har förståelse för studenternas roll inom universitetet är av yttersta vikt, säger Caisa Lycken, Uppsala studentkårs ordförande.

I de anvisningar som finns för hur ett sådant val ska gå till står inte mycket om hur studenterna ska involveras i beslut. Elektorsförsamlingens ordförande ska dock höra företrädare för studenterna inför val. Men Caisa Lycken menar att det i högskolelagen står att studenterna har rätt att vara representerade på plats när beslut fattas som påverkar studenterna.
– Det hade varit möjligt att ge oss yttranderätt både på hearingen och på mötet där beslutet fattas eftersom anvisningarna inte hindrar vår närvaro.

Enligt Caisa Lycken har man inte tillräckligt med bakgrundsinformation om kandidaterna, eftersom att studenterna har stått utanför processen. Därför har man inte någon kandidat som man föredrar på posten.
Uppsala studentkår har varit i kontakt med elektorsförsamlingens ordförande, som hänvisar till att studenterna kan skicka frågor till någon av elektorerna i församlingen, som i sin tur kan ställa dem till kandidaterna vid hearingen.
– Vi anser däremot att det är studenter som ska föra studenternas talan och ingen annan, säger Caisa Lycken.

Torbjörn Andersson, professor i processrätt, är ordförande för elektorsförsamlingen. Enligt honom fattades beslutet om att studentrepresentanter inte skulle vara med redan när det blev klart att ett nytt val och en hearing skulle hållas, och att det var först i förra veckan som Uppsala studentkår tog kontakt med honom angående hearingen.
– Det går inte att komma en vecka i förväg ändra vilka som får komma på en hearing, det är inte schysst mot kandidaterna. Men det är inget som hindrar att studenterna kommer med förslag på frågor till lärare i elektorsförsamlingen som sedan föreslår en kandidat, säger Torbjörn Andersson.

Men han ser positivt på en diskussion om att öppna upp för att studenter ska kunna delta vid liknande hearingar i framtiden.
– I det här fallet hade vi inte kunnat göra på något annat vis, men att initiera en diskussion om studenter ska få vara med på hearingar och hur vi bättre tar till vara på studentinflytandet vore bra.

Konflikten är inte ny. Flera gånger har Uppsala studentkår påtalat att studenterna borde få vara mer involverade i liknande fall, till exempel ett relativt omstritt val 2008, då studenterna ansåg att man inte hade någon verklig möjlighet att påverka valet eller bilda sig en uppfattning om kandidaterna till en vicerektorspost.

Beslutet om vem som blir ny vicerektor för vetenskapsområdet samhällsvetenskap och humaniora fattas, imorgon, torsdag. Uppsala studentkår kommer också efter vicerektorsvalet fortsätta driva frågan och vill att anvisningarna ska ändras så snart som möjligt, så att de ska kunna få både insyn och inflytande.


Annons

Annons

Detta står i högskolelagen
2 kap, 7 § – Studenterna har rätt att vara representerade när beslut fattas eller beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation.


Vicerektorsvalet
Kandidaterna är Anna Singer, professor i civilrätt och prodekanus vid Juridiska institutionen och Torsten Svensson, professsor i statskunskap.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…