För lite undervisning för samhällsvetare
De flesta studenter på samhällsvetenskapliga utbildningar har åtta lärarledda timmar per vecka eller mindre. Var femte har endast fyra timmar eller färre. Samtidigt uppger två av tre studenter att de tror att de skulle ha mer nytta av sin utbildning om de fick mer lärarledd tid. nbsp;
Det visar en ny undersökning från fackförbundet Jusek som ställt frågor om undervisningstid till sina medlemmar. Enligt fackförbundets uträkning satsas det idag nästan dubbelt så mycket pengar på en helårsstudent inom naturvetenskap och teknik som samhällsvetenskap och humaniora.
– nbsp;Alla studenter borde erbjudas minst tio timmars undervisning i veckan. För att uppnå det behöver politikerna satsa minst en miljard kronor ytterligare om året på samhällsvetenskap och humaniora, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek, i en kommentar.
Hälften av alla tillfrågade studenter angav att de lägger 20 timmar eller mindre i veckan på självstudier. Enligt Jusek är det väl belagt att ett sätt att öka det totala antalet studietimmar är att öka antalet undervisningstimmar.
– nbsp;Det blir en negativ spiral. Om studenterna upplever att kraven och förväntningarna är låga studerar de mindre. Risken är att kraven då sänks ytterligare för att studenterna ska klara av studierna, säger Magnus Hedberg vidare.
Resultatet var detsamma 2009 när samma typ av undersökning genomfördes. Efter det har flera resurssatsningar gjorts på samhällsvetenskap och humaniora från politiskt håll, men har inte lett till att den lärarledda tiden har ökat. Detta på grund av att lärosätena inte fullt ut kompenseras för kontinuerligt växande lönekostnader, enligt Jusek.
Undersökningen
Med undervisningstid menas all form av lärarledd undervisning: föreläsningar, seminarier och handledningstid.
Studenterna som deltog i studien uppmanades att utgå från den senaste normala studieveckan de haft, och bortse från till exempel tentamens- eller uppsatsskrivande.
Studenterna som ingått i undersökningen studerar juridik, ekonomi, systemvetenskap, personalvetenskap eller samhällsvetenskap.
Läs hela rapporten HÄR.