På hemsidan Ludu kan högskolestudenter ta del av komprimerad kunskap, skapad av andra studenter. Tanken är att det ska bli enklare, roligare och mera tidseffektivt att lära sig de olika kursmomenten.

Digital plattform ska förenkla plugget


Svårt att förstå linjär algebra eller mekanik? På den digitala plattformen Ludu kan studenter lägga ut sina egna lektioner för att hjälpa andra. Nu vill de tre KTH-ingenjörerna bakom hemsidan nå ut till Uppsalastudenter.

nbsp;

Du sitter på en föreläsning som är svår att begripa. Du tittar dig omkring, ser det ut som att någon annan förstår? Nja, fler tycks sitta frågande och lyssna till något som låter som rena grekiskan. Många som pluggat på teknisk högskola känner nog igen sig. nbsp;

– Föreläsarna är ofta professorer, utbildade i något specifikt, smalt ämne. Deras pedagogik brister och de förstår inte alltid hur det är att vara student. Jag vet inte hur det ser ut i Uppsala, men tittar man på KTH är statistiken inte acceptabel – det är få som klarar tentorna, säger Christian Abdelmassih, KTH-student och Community manager på Ludu.

För två år sedan började han tillsammans med två andra KTH-studenter fundera på en lösning för att göra kunskapen som förmedlades på högskolan mer förståelig. Resultatet blev Ludu, en digital plattform där studenter kan lägga upp sina egna lektioner, skapa övningsuppgifter och ta del av andras lösningar och tips.

– Tanken med Ludu är att det ska vara roligt att lära sig, något som böckerna inte alltid lyckas med. Jag har till exempel lagt upp en lektion i linjär algebra. Ett 30 sidor långt kapitel i en bok tar kanske bara 10 minuter att lära sig när kunskapen koncentreras.

Eftersom siten är skapad av ingenjörer på KTH är de flesta lektionerna än så länge inriktade på matte, fysik och kemi. Tanken är dock att innehållet ska växa i takt med att fler studenter från olika discipliner hittar dit. Många av lektionerna som finns är gratis, men det finns också de som kostar en slant.

– Studenter kan lägga upp en kurs och tjäna på det. På så sätt blir också Ludu en plattform där man kan visa upp sina prestationer, en sorts portfolio att använda på anställningsintervjuer.

Under de senaste två åren har intresset för siten vuxit. Hemsidan har nu runt 12 000 besök i månaden – med en tydlig ökning under tentaperioderna. Christian Abdelmassih hoppas nu att fler Uppsalastudenter ska hitta till Ludu och bidra med sina egna lektioner. nbsp;

– Ett av de bästa sätten att lära, är ju att lära ut till andra, säger han.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Ludu

Siten Ludu.co drivs av KTH-studenterna Tristan Edwards, Pierre Lindgren och Chistian Abdelmassih. Hemsidan har runt 12 000 besök i månaden. nbsp;

Namnet Ludu kommer av latinets ludus som betyder skola.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…