Den befintliga Frödingbysten åker fram ibland vid festliga tillfällen, som någon gasque eller ett fototillfälle med Ergo. Den nya bysten ska stå på ett stenpostament utanför nationens huvudingång.
Foto: Sara Borsiin

Skramlar för Fröding i brons


Poeten och författaren Gustaf Fröding skrev in sig på Värmlands nation en hösttermin för 135 år sedan och utsågs tjugo år senare till hedersledamot. Nu samlar nationen in pengar för att uppföra en byst av honom vid nationsentrén.

Det är inte på långa vägar första gången som aktiva på Värmlands engagerar sig i minnet av landsmannen Gustaf Fröding. Till exempel har de tagit på sig att ”för all framtid” vårda hans grav på gamla kyrkogården, och de har sett till att hans båda systrar, Hedda och Cecilia, fått egna gravstenar där.
Det senaste initiativet i raden har tagits av Marcus Modh.
– När jag tillträdde som antikvarie år 2011 fick jag veta att arkitekten Ragnar Östberg, som ritat Värmlands nationsbyggnad, också hade föreställt sig byster kring huset, säger han.

Det fanns teckningar med statyer inritade, men utan att det gick att avgöra om några särskilda personer var menade att stå staty. Valet – efter en diskussion om man istället skulle uppföra flera olika, bland annat värmlänningarna Tegnér, Lagerlöf och Geijer – föll på Fröding.
– Vi tyckte det gjorde sig bra, säger Marcus Modh och förklarar vidare:
– Utöver att han var medlem, hedersledamot och att vi nu har hand om graven, så har vi Frödingfika på nationen också.

Ungefär 200 000 kronor beräknas kalaset kosta, och för att finansiera det har Värmlands påbörjat en insamling.
– Vi har fått ihop ungefär en fjärdedel än så länge, säger nationens förstekurator Johanna Sundqvist.
Den typiske givaren är en tidigare nationsmedlem som idag har lite mer pengar än en genomsnittlig student.
– Det är många med koppling till nationen, till exempel våra hedersledamöter, säger Marcus Modh. nbsp;


Annons

Annons

Insamling till nygjutning

Den byst som ska stå utanför nationsporten är en nygjutning av en som nationen redan äger, gjord av konstnären Carl Eldh. Nationen har fått tillstånd av Carl Eldhs ateljémuseum att tillverka den.

Den som bidrar med minst 10 000 kronor får sitt namn på en plakett, och minst 50 000 ger en egen sådan. Mer information om hur man bidrar finns på varmlandsnation.se eller om man kontaktar 1q@varmlandsnation.se.

Vill man hedra Frödings minne på ett billigare sätt någon gång finns Värmlands årliga Frödingfika, den 22 augusti.Utöver kaffe och tårta innebär den bland annat en ceremoni vid graven. nbsp;

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…