Annons
Annons
Andrapristagaren Jennifer Leijon, vinnaren Anna Hall och tredjepristagaren Karolina Stenlund efter uppläsning och prisutdelning på Studentbokhandeln.
Foto: Sandra Gunnarsson

Vinnaren: Det här är min första novell


Det var många som kom för att höra uppläsningen av bidragen i novelltävlingen på Studentbokhandeln under onsdagen. Vinnaren, Anna Hall, belönades med ett presentkort, applåder och kramar från en stor skara släkt och vänner.

Det var i det närmsta fullsatt i publiken när författarna bakom de tre bästa bidragen i novelltävlingen samlades i Studentbokhandeln för att läsa upp sina berättelser på temat studentuppsala . Först ut var tredjepristagaren Karolina Stenlund med novellen Ljus efter ljus efter ljus. Efter läsningen belönades hon med applåder och Stephen Kings bok Att skriva: En hantverkares memoarer . Andrapristagaren Jennifer Leijon tog vid med novellen Medaljen . Även hon fick ta mot applåder samt ett presentkort på 500 kronor från Studentbokhandeln.

Slutligen blev det dags för vinnaren, Anna Hall, att kliva fram. Hon tackade och läste sedan upp sin berättelse Dolda sprickor syns inte men växer ändå – titeln översatt och hämtad från en låt av Elliot Smith. Hon belönades med applåder och ett presentkort på 2 000 kronor i Studentbokhandeln, innan hon kramades om av ett helt entourage av vänner och släkt som kommit för att gratulera. nbsp; nbsp; nbsp;

Novelltävlingsvinnaren Anna Hall, läser inte helt oväntat litteraturvetenskap A i höst. nbsp;

Hur känns det att ha vunnit?
– Det känns så rackarns spännande och roligt. Framför allt är det kul att någonting jag skrivit får komma i tryck
Hur fick du inspiration till novellen?
– Temat var ju studentuppsala, och jag tänkte att en utekväll är mer rafflande än ett seminarium. nbsp; Jag tror att många Uppsalastudenter varit med om liknande saker och haft liknande känslor.
Är det självupplevt?
– Kanske bitar av det…
Vad tycker du utgör en bra novell?
– Jag tycker att den ska lämna läsaren lite undrande, med luckor som måste fyllas i och fler historier utöver den som berättas.
I början tänkte vi på Ergoredaktionen att huvudpersonen var en man, och sen i slutet så framkom en detalj som sa att det inte nödvändigtvis var så. Är det medvetet?
– Ja, det är genomtänkt. Jag ville låta läsaren själv få föreställa sig könet innan det till sist framkommer.
Har du skrivit många noveller tidigare?
– Nej, det här är nog den första. Men jag har ju alltid mitt anteckningsblock i tygväskan där jag kluddar ner saker.
Har du något särskilt köp i åtanke för presentkortet?
– Kurslitteratur, och förmodligen någon lyxig utgåva av Virgina Woolfs böcker.
Vill du tipsa Ergoläsarna om någon bok?
– Ja I somras läste jag All the light we cannot se av Anthony Doerr. Den rekommenderar jag. nbsp;


Annons

Annons

Juryns motivering

Förstapristagare: Dolda sprickor syns inte men växer ändå av Anna Hall.

En tät novell med bra komposition. Språket är enkelt men ändå målande, och allt som skrivs har relevans. Skribenten lyckas leverera en ny metafor för himlens utseende, och får in stora delar av studentuppsala i berättelsen utan att det känns intvingat eller klyschigt.

Andrapristagare: Medaljen av Jennifer Leijon.

En rapp novell berättad ur två vitt skilda, men lika studentikosa, igenkännande perspektiv. Det originella upplägget blåser liv i en vardaglig, om än festbetonad scen ur Uppsalas studentliv och får läsaren att nyfiket undra vad som ska hända härnäst ända fram till sista meningen.

Tredjepristagare: Ljus efter ljus efter ljus av Karolina Stenlund.

En stämningsfull och annorlunda novell som sticker ut bland de många festbidragen. Intresset byggs upp tills man förstår vad det handlar om – och den som någon gång gjort samma vandring känner definitivt igen sig. Kul med en pik till Rektorsbloggen.

nbsp;

Novelltävling

Anordnades av Studentbokhandeln, Litteraterna och Ergo. Juryn utgjordes av representanter från de tre arrangörerna.

Läs mer

2024-06-24 12:24
Måndagen den 24 juni välkomnas besökare på nytt till Uppsala Universitets museum Gustavianum, som renoverats sedan 2019…
2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…