Annons
Togasittningen som skulle ha hållits i dag, fredag har ställts in. Detta sedan en inbjudningsfilm som spridits på sociala medier innehållit våldtäktsscener.
Foto: Wikimedia commons

Inbjudan innehöll våldtäktsfilm


En film innehållandes sekvenser där en person blir våldtagen visades under läkarnollningen, rapporterade UNT i går. Det är inte första gången i år som våldtäktsscener används i nollningssammanhang. Medicinska föreningen kommer nu att se över sina rutiner.

Det var under gårdagen som det blev känt att en film som var tänkt att fungera som en inbjudan till en togasittning på läkarprogrammets nollning innehöll stötande material. I UNT beskrivs hur filmen inleds med en scen där ett antal personer kommer in i Universitetshusets entré. Alla är klädda i toga. En person blir omringad och sedan attackerad. Det syns röda blodfläckar på lakanet och i den sista sekvensen visas en iscensatt våldtäkt. Filmen avslutas med en text: ”Var beredda på alla tiders sittning. Där ALLT kan hända”.

I en Facebookgrupp för de nya studenterna har generalerna som håller i nollningen bett om ursäkt för filmen. Att den slank igenom var ett misstag.

– Ingen i medicinska föreningen eller generalerna som håller i nollningen hade sett filmen innan den visades. Det är en ganska chockerande film som vi tar starkt avstånd ifrån. Hur den har släppts igenom är okänt för oss. Den borde ha stoppats i ett tidigare stadium, säger Adam Edholm, ordförande i Medicinska föreningen i Uppsala.

Det är inte första gången som studenter på läkarprogrammet använder sig av temat våldtäkt i nollningssammanhang i år. I våras rapporterade bland annat UNT om ett att ett tackspex ska ha innehållit våldtäktsscener. Enligt Adam Edholm har dessa två händelser ingenting med varandra att göra.

– Det gjordes inte av faddrar, utan av nya studenter som skulle göra ett tackspex. Det var innan jag tillträdde som ordförande. Jag har inte sett det, bara sett det beskriven i en avvikleserapport. Men det var våldtäktsinslag även där. Vi har jobbat aktivt med just mottagningen sedan dess och därför är det tråkigt att det händer igen.

Under dagen kommer representanter från Medicinska föreningen att hålla ett möte med personerna bakom filmen.

shy; shy;– De är temporärt avstängda från mottagningen. Vi måste prata med dem för att se hur de här människorna tänker. Sedan måste vi lägga upp nya rutiner och införa någon sorts kontroll av spexen och filmerna som släpps igenom.

Togasittningen som skulle ha hållits idag fredag har nu ställts in.

– Många har varit arga och menat att det rör sig om kollektiv bestraffning. Men det är inte rimligt att hålla sittningen när den marknadsförts med en sådan film. De som har betalt kommer att kompenseras ekonomiskt av generalerna, eller med någon annan aktivitet. nbsp;

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…