
Stockholms nation täcker taket med solceller
Under de senaste tre åren har Stockholms nation renoverats för flera miljoner kronor. Stammar, tak och fasader har bland annat rustats upp. Samtidigt som renoveringen skedde kom ett förslag från före detta kuratorerna Hugo Larsson och Linus Werner, som driver företaget Save By Solar, om att installera solceller. Förslaget skickades till nationens förvaltningsnämd som består av både aktiva studenter och äldre förvaltare och godkändes under ett Landskap för att alla nationsmedlemmar skulle få känna sig delaktiga i beslutet.
– Det krävs många förutsättningar för att bygga solceller och Stockholms nation har dem. Till exempel måste det vara ett stort effektbehov under dagen då det är som mest sol, berättar Hugo Larsson.
I dagsläget kan man inte sälja solenergi, utan det måste i så fall ges ut gratis. Det är däremot möjligt att spara energin genom att installera batterier, men dessa lösningar är i dagsläget alldeles för dyra och istället måste det alltså förbrukas mycket energi under dagen för att solenergin ska kunna utnyttjas till fullo.
En faktor som underlättar för installationen är ett platt tak då det är lättare att bygga utan att behöva fästa cellerna. Ett av kraven vid bygglovet var att installationen inte ska kunna synas för förbigående.
– En annan nation som också har platt tak är Västmanlands-Dala, men det är många andra faktorer som också ska räknas in. Många av nationerna är K- eller Q-märkta.
Ett vanligt missförstånd är att solenergi inte skulle fungera så bra i Sverige, då solen inte ligger på lika starkt som andra delar av världen. I själva verket fungerar solceller bättre då det är kallt och genom regnet rengör installationen sig själv. I Sahara skulle cellerna slitas av värmen och sanden.
– Det bästa vore Saharas solljus men Sveriges kyla. En bergstopp kanske skulle vara det mest effektiva, förklarar Linus Werner.
Installationen beräknas ha återbetalat sig själv inom tio år. Då livslängden på cellerna uppskattas till 30-40 år så kommer nationen att utöver miljön även spara pengar.
– Nationerna är idag främst ett ställe att ha kul på, men det är viktigt att samtidigt tänka långsiktigt. Det är ett kul projekt att få vara först med hållbar energi och att kanske inspirera andra nationer till att göra samma sak. Någon måste ju vara först, säger förste kuratorn Carl Wigow.
Hela taket täcks av 200 kvadratmeter solceller, vilket motsvarar 23 tusen kilowattimmar per år. Uppskattningsvis kommer detta täcka 10 procent av nationens elförbrukning.
– Man måste börja i någon ände och tyvärr går det inte att bygga fler solceller då det inte finns mer plats.
Installationsföretaget Save by Solar tycker att det är kul att en studentnation väljer att miljösatsa.
– Det ser gott ut för framtiden att studenter väljer att satsa på miljön, säger Hugo Larsson.