Sex och skräck i tablån
I den lilla studion i ekonomikums källare är det många radioröster som kommer att höras för första gången i höst. Intresset för att höras i etern har ökat, i alla fall om man ser till antalet program och engagerade studenter på Studentradion.
– Just nu har vi sju nya program på gång. Vi har också fått in många nya medlemmar, vi närmar oss ett rekord, säger stationschef Simon Sander
Organisationen har vuxit, nya program har kommit till och redan existerande program har fått förstärkning. Anledningen till att det blivit så populärt att engagera sig i Studentradion, tror Simon Sander beror på att den fått ett bra rykte.
– Vi har lyckats vinna stora radiopriset i kategorin Årets närradio två gånger. Fördomsbilden av vad studentradio skulle kunna vara, stämmer alltså inte, vilket jag tror lockar folk. Inom vissa program på universitetet har det också blivit lite av en ”grej” att engagera sig i radion, säger Simon Sander.
Han berättar att det fortfarande finns vissa tider kvar om det skulle vara någon som är intresserad av att sända. För att radioidén ska bli verklighet krävs dock att man har en ganska så tydlig nisch. nbsp;
– En vanlig grej är att folk vill göra snackpoddar, med dålig utrustning och utan planering. Vår erfarenhet är att det inte brukar bli så bra och därför är det inte någonting vi rekommenderar, säger Simon Sander.
Några som valt att nischa sig är de fyra studenterna bakom det nya programmet Klimax som sänds på torsdagskvällarna. Här är det sex- och relationer som gäller.
– Klimax är ett program där vi diskuterar sex ur ett normkritiskt perspektiv efter olika teman. I första programmet pratade vi till exempel om att sexdebutera. Andra teman vi kommer att ta upp är bland annat orgasm, sextrender och fetischer, säger Emma Andersson, en av programledarna.
Tanken är att programmet ska representera olika personers erfarenheter. Därför kommer de också att ha en sexkorrenspondent som ställer frågor till studenter, för att på så sätt få in flera röster. Huvuddelen av programmet utgörs dock av deras egna berättelser, erfarenheter och tankar kring sex och relationer. Att prata sex i radio, är ingenting de fyra tycker är speciellt pinsamt.
– Nej, vi är alla ganska öppna personer som tycker det är kul att diskutera sex. Det är också hela tanken med programmet – att det ska bli mindre tabubelagt att prata om sex, säger Emma Andersson.
Ett annat nytt inslag på ingång är Vargtimmen som har premiär 9 november. Precis som namnet antyder kommer programmet att fördjupa sig i skräck, med läskiga teman som vampyrer, seanser och zombies. nbsp; nbsp;
– Vi tycker om skräckfilmer båda två och det kan också vara spännande att lyssna på i radio. Vi ska försöka få in en läskig stämning och göra ett nervkittlande program, säger Mårten Holmström som leder Vargtimmen tillsammans med Nathalie Söderström.
I första programmet utlovas en intervju med överbibliotekarie Lars Burman.
– Vi frågar honom bland annat om det spökar på Carolina Rediviva.
Gör det det?
– Du får lyssna på programmet om du vill veta… nbsp;
Är du för pryd eller för lättskrämd för sex och skräck, finns det fler nya program i Studentradions tablå. I ”Vi kallar oss journalister”, kan du få en snabb recap av veckans nyheter presenterade av fyra studenter på journalistprogrammet.
– Tanken med programmet är att göra ett par nedslag i den gångna veckans nyheter och diskutera hur de vinklats på olika sätt. Vi kommer att lyfta fram en stor nyhet, och en som inte fått så mycket uppmärksamhet, berättar Sao-Mai Dau, en av programledarna.
Programidén kom till efter att de fyra studenterna snackat ihop sig i klassen. De kom fram till att de alla gillade att diskutera nyheter, och att de gärna ville få mer erfarenhet av att jobba med radio. Något som kan vara bra lite längre fram i karriären när de inte längre behöver ”kalla sig” för journalister.
– Vi går ju journalistkursen och det är verkligen en stor tillgång att studentradion finns. Genom den får vi chansen att testa på att göra ett radioprogram och diskutera nyheter, vilket känns spännande, säger Sao-Mai Dau.
Nytt på Studentradion
Klimax
Torsdagar 18:00
Ett normkritiskt radioprogram om sex och relationer. nbsp;Under hösten kommer Alice Hammarstedt, Emma Andersson, Fatimah F och Ida Stiller att diskutera allt från orgasm och onani till fetischer och sextrender.
Vargtimmen
Premiär 9 november 18:00.
Programmet där Nathalie Söderström och Mårten Holmström pratar skräck och övernaturliga fenomen. Teman som zombies, vampyrer och seanser varvas med recensioner av skräckfilmer.
Vi kallar oss journalister
Premiär 6 november 15:00
Program som gör nedslag i den gångna veckans nyheter. De fyra journaliststudenterna Sao-Mai Dau, Jonna Gill, Alexandra Letterfors och Ida Forsgren diskuterar hur nyheterna har vinklats och vilket utrymme har de fått i olika medier.
Sirenernas sång
Torsdagar 14:00
Följ med Linnea och Oliver när de följer och diskuterar kvinnans resa och öde genom historien med litteraturen som källmaterial. Strunta i att stoppa vax i öronen, bind er vid närmaste mast och hör sirenerna sjunga
World of Groove
Tisdagar 20:00
World of Groove is the result of Callum Sellins and Harry Reddick s immutable love-affair with anything and everything groovy. We are of the firm belief that no matter where you look in the world, you will nbsp;find music drenched in soul, that begs to be danced to.
Vinylmissionen
Fredagar 19:00
Vinylmissionen ger en introduktion till vinylens underbara värld. Vi fokuserar på band, låtar och genrer som vi tycker får för lite plats i etern idag.
Norrsken
Fredagar 16:00
Slänger du ständigt trånande blickar norrut och önskar att du befann dig på nordligare breddgrader? Vill du kicka igång helgen i ett lätthanterligt norrländskt tempo? Norrsken finns här för dig
Samband
Onsdagar 14:00
Hur fungerar världen? Varför gör människor som de gör? Vad är nytt, vad har hänt förut? Lyssna på Samband, programmet som försöker undersöka allt du inte tänker på att du tänker på. Bakom programmet står Sofie Rohde och Johannes Soldal.