Flest förslag stod UUS-ledamoten Gustav Sundell för (till höger i bild) – ungefär hälften av de totalt dryga 50 yrkanden som lades fram rörande åsiktsporgrammet på fum.
Foto: Sandra Gunnarsson

Tyckandet i tryck – US har ett åsiktsprogram


Intresset var minst sagt svalt under gårdagens fum för de lediga uppdrag som ligger ute hos Uppsala studentkår. Desto större var intresset för att, åtminstone från vissa håll, debattera innehållet i kårens åsiktsprogram, som efter två timmars avbetande av ändringsyrkanden till slut kunde klubbas igenom.

Innan novemberfum alls kunde starta skulle oktoberfum avslutas formellt. Förra månadens hastigt avbrutna möte återtogs alltså, varpå man beslutade att skjuta upp det som var kvar att göra på det till nästa möte “som alltså börjar om några minuter” och avslutade det.

Därefter kunde fullmäktiges ordförande öppna ett med god marginal beslutsmässigt fullmäktigemöte: 27 ledamöter var på plats, och strax därefter växte skaran till 30.

De valärenden som fanns på dagordningen var mycket snabbt avklarade. Inte för att folk var snabba med sina kandidatpresentationer eller för att fullmäktige var rörande överens om vem som var lämplig på vilken post – utan för att nästan ingen kandiderade till någonting. Lediga uppdrag som vice programsekreterare, suppleanter till valutskottet och delegationsledare till SFS-fullmäktige är alltså fortfarande lediga. På decemberfullmäktige kommer man att göra ett nytt försök att fylla posterna.

Disa-prisets jury fick däremot en ledamot: den som suttit fram till nu gick med på att bli vald igen, efter att först ha försökt uppmana andra att söka uppdraget.

Uppsala studentkårs ordförandeduo föredrog gemensamt styrelsens PM. Några mail från medlemmar som ville gå ur hade inkommit – “kopplat till den pågående kårstatusprocessen”. Uppsalaekonomerna och Juridiska föreningen är två som siktar på egen kårstatus, men det är universitetet som avgör om de får det. Det man ser till är hur många medlemmar organisationerna har och de studenter som nu hört av sig vill alltså strykas ur kårens register för att inte räknas med när underlaget skickas in till universitetet. Den här gången kommer dock tilltaget att vara förgäves – den som betalt medlemsavgiften är med terminen ut, och underlaget kommer att skickas in några dagar innan dess.

– Vi har pratat med universitetets studentavdelning och de håller med om att det är rätt sätt att gå tillväga, säger Caisa Lycken.

Kårstyrelsen har, efter ett möte med SEB, valt att omplacera kårens kapital i etiska fonder.

– De svenska aktierna vi äger har hela tiden kunnat garantera är etiska. Men nu även de globala, sa vice kårordförande Miranda Cox.

Hon menade att det är bra att ha “rent mjöl i påsen” om kåren vill kunna kritisera universitetet för deras kapitalförvaltning. Styrelsens beslut lovordades av en ledamot från Gröna Studenter som tyckte att kåren borde “slå på stora medietrumman” för att nå ut med informationen.

– Det är jätteinne med divestering just nu, menade han.

På plats fanns även kårens kanslichef, Casper Wahlund, för att svara på eventuella frågor kring beslutet att investera etiskt. Han fick dock bara en fråga – från AFKs Fredrik Hultman, som undrade vilken inverkan beslutet kommer att få på kårens kapitalförvaltning.

Egentligen ingen, var kontentan av svaret och kanslichefen fick därefter bege sig hemåt och såg ganska nöjd ut över att hans fumvisit blev av det kortare slaget.

Kårens åsiktsprogram, det som egentligen skulle ha klubbats igenom under oktoberfum – mötet som avbröts, togs upp igen där totalt nio sidor ändringsyrkanden skulle betas av. Flest förslag stod UUS-ledamoten Gustav Sundell för – ungefär hälften av de totalt dryga 50 yrkanden som lades fram. Även AFK låg bra till i åsiktsligan.

De flesta av AFKs yrkanden avslogs dock. I huvudsak rörde yrkandena oenigheter kring formalia och hur stort fokus kåren åsiktsmässigt bör lägga på frågor kring hur intersektionalitet ska integreras eller inte integreras i utbildningar.

Den längsta debatten bröt ut när de kom till punkt 2.18, som handlade om examination. Flera röster inom AFK ville ta bort attsatsen “att endast betygen godkänd och underkänd ska användas på samtliga utbildningar.” Caisa Lycken försvarade attsatsen och menade att färre betyg är ett bra sätt att motverka betygshets. Miranda Cox var inne på samma linje och menade att det inte nödvändigtvis måste vara dåligt om det blir svårare att få godkänt– ett argument som AFK framfört.

– Många utbildningar skulle tjäna på att ha högre krav. Godkäntstämpeln borde räcka om vi ska ha betyg över huvud taget, säger Miranda Cox.

I ett sista försök att få attsatsen struken yrkade AFKs Jonathan Arvidsson på att differentierat betyg krävs för att Uppsalas studenter ska kunna mäta sig i konkurrensen med studenter från andra lärosäten. nbsp;

– Kommer våra studenter, som betygssatts efter ett binärt system, ut på en arbetsmarknad där kunskaperna är graderade, kan de ju inte konkurrera på lika villkor, säger Jonathan Arvidsson.

AFKs yrkan avslogs dock och en tung suck hördes från Jonathan Arvidsson.

Ett av Gustav Sundells yrkanden som däremot vann bifall var att studenter ska vara med och göra kursrapporterna – för att lärarna inte ska kunna vara alltför selektiva i vad de väljer att lyfta fram från kursutvärderingarna. S-studenter fick igenom att Uppsala studentkår inte bara ska lobba för studentrabatterad tandvård – utan för att den ska bli helt gratis.

När arbetet med dokumentet var klart ställdes alltihop mot avslag. Skulle kåren anta programmet eller var allt förgäves? Det blev bifall. Ett långt dokument – snart tillgängligt på kårens hemsida – fastställer nu alltså vad kåren tycker om diverse utbildningsrelaterade frågor. Att studenter inte ska ses som kunder utan istället som medaktörer, att de egentligen borde få lön istället för lån och att fler cykelställ med tillhörande pumpar behövs. Till exempel.

AFK röstade avslag till programmet och meddelade att man skulle inkomma med en reservation mot alltihop.

nbsp;


Annons

Annons

Uppsnappat:

”Ni inser att ni ger allt detta förtroende till en kommunist som vill avskaffa privat egendom?”
– Kårens vice ordförande frågar AFK om de inser vad de gör när de vill öka presidiets ansvar för hur bostadspolitiken ska se ut.

Har betalt din medlemsavgift? Får du yttra dig?”
– En närvarande styrelseledamot fick mothugg från sekreteraren när han ställde en ordningsfråga. Sekreteraren uppmanades då att läsa stadgan, som mycket riktigt anger att såväl styrelseledamöter som studenter har närvaro- och yttranderätt.

AFK yrkar att skolepoäng ändras till högskolepoäng i åsiktsprogrammet. (Är det förstnämnda sådana man får på SLU? Hehe, alternativt Höhö...HÖg standard på Ergos pappaskämt.)

Mentometerknapparna delades ut och det uppstod lite oklarheter i AFKs led. “Säger du hur vi ska rösta eller är det fri röstning?”, frågade en AFK-medlem ordförande Fredrik Hultman.

Jonathan Tänk på partipiskan
- AFKs Fredrik Hultman tycks hålla sina partikollegor i ett järngrepp. Eller åtminstone Jonathan Arvidsson som inte var sen att ifrågasätta flera av åsiktsdokumentets formuleringar.

Jag är som Tengil
– Sekreteraren, som fått i uppgift att göra redaktionella ändringar. En ledamot påpekar att det verkar som att han därmed fått all makt.

Kårordförande Caisa Lyckan sneglade suktande efter tidningen Ergos chips, i alla fall om man får tro hennes twitter: “varför har inte mitt parti lika bra fika?”

Ordlista

Disa-priset: Ett populärvetenskapligt författarpris som instiftats av Uppsala universitet och Studentbokhandeln. Senast vann Sara Danius.

SFS-fullmäktige: Sveriges förenade studentkårer, där Uppsala studentkår är medlem, har varje år ett fullmäktigemöte – där det bland annat beslutas vilka frågor som ska drivas nationellt. I år hålls mötet i Uppsala.

Divestering: Att göra sig av med aktier, fonder och obligationer som är oetiska, alltså att “avinvestera” ur fossila bränslen, vapenindustri och liknande.

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…